Zenka: Najbolji odnosi sa svim vjerskim zajednicama

Janjić je zahvalio ministru na posjeti i pozdravio namjeru Ministarstva za ljudska i manjinska prava za otvorenijom komunikacijom i upoznavanjem sa djelovanjem Kotorske biskupije. On je istakao da je Zenka prvi ministar koji prati ovu oblast koji je došao u posjetu Kotorskoj biskupij
107 pregleda 0 komentar(a)
Mehmed Zenka Ilija Janjić, Foto: Gov.me
Mehmed Zenka Ilija Janjić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 06.06.2017. 13:55h

Za očuvanje suživota i sklada u Crnoj Gori velika zasluga pripada nacionalnim i vjerskim manjinama, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka u razgovoru sa kotorskim biskupom monsinjorom Ilijom Janjićem.

Zenka je razgovarao sa Janjićem i kancelarom don Robertom Tonsatijem o aktuelnim pitanjima odnosa Kotorske biskupije i države.

Zenka je kazao da je pravo na slobodu vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava i ponovio spremnost države za najbolje odnose sa svim vjerskim zajednicama koje djeluju u skladu sa Ustavom i Zakonom.

"On je kao najbolji dokaz toga naveo izgradnju i obnovu vjerskih objekata u čemu su značajnim sredstvima učestvovali crnogorska država i građani", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Janjić je zahvalio ministru na posjeti i pozdravio namjeru Ministarstva za ljudska i manjinska prava za otvorenijom komunikacijom i upoznavanjem sa djelovanjem Kotorske biskupije. On je istakao da je Zenka prvi ministar koji prati ovu oblast koji je došao u posjetu Kotorskoj biskupiji.

"Iz Biskupije su poručili da je potreba da se aktivnije radi na očuvanju kulturnih dobara, obnovi umjetničkih djela. Kultura je investicija u zajedničku budućnost, a to kod nas još nije prepoznato u dovoljnoj mjeri", konstatovao je kancelar don Tonsati.

Sagovornici su se saglasili da je očuvanje kulturne baštine od velike važnosti jer su, kako je rečeno, kultura i umjetnost otpor zaboravu.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti budućih modela saradnje i predloženo jačanje komunikacije sa relevantnim resorima i partnerima koji bi mogli učestvovati u pravovremenom rješavanju ovih važnih pitanja.

Razgovarano je i o značaju budućeg Zakona o slobodi vjeroispovjesti, potrebe da na savremen i sveobuhvatan način zaštiti vjerske slobode građana Crne Gore i prava vjerskih zajednica, odnosno da uz poštovanje principa sekularizma, uspostavi i uredi odnosi između države i vjerskih zajednica.

Bonus video: