Zbog decibela traže 28.000 eura

Rafailovići su nakon uzaludnih pokušaja tokom minulih sezona da Opština i njene službe, prije svega Komunalna policija spriječe nesnosnu buku iz lokala do njihovog restorana i apartmana za izdavanje, podnijeli tužbu kotorskom Osnovnom sudu
138 pregleda 0 komentar(a)
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.06.2017. 18:34h

Porodica Rafailović odlučila je da tuži Opštinu Budva tražeći da joj se isplati 28 hiljada eura na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog buke.

Ovo je prvi sudski spor, a možda i primjer ostalima u metropoli turizma, na koji način da se disciplinuju opštinske inspekcijske službe i napokon riješe dugogodišnji problem tokom ljetnjih mjeseci.

Rafailovići su nakon uzaludnih pokušaja tokom minulih sezona da Opština i njene službe, prije svega Komunalna policija spriječe nesnosnu buku iz lokala do njihovog restorana i apartmana za izdavanje, podnijeli tužbu kotorskom Osnovnom sudu.

„Rafailovići su tražili da se Opština obaveže da solidarno isplati na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i duševnih bolova novčanu naknadu od po 8.000 eura bračnom paru Tomislavu i Katarini Rafailović i njihovoj djeci I.R i M.R od po šest hiljada eura, zbog emitovanja muzike preko dozvoljenih granica, odnosno buke iz ugostiteljskog objekta“, navedeno je u opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine.

Osnovni sud odbio je tužbu Rafailovića krajem okotobra prošle godine, da bi nakon njihove žalbe Viši sud ukinuo presudu kotorskog suda i slučaj vratio na ponovno odlučivanje.

Katarina Rafailović je navela da očekuje da sud presudi u njihovu korist jer su obavljena sva vještačenja koja ukazuju da su oni zaista pretrpjeli duševne bolove.

„Postoji Zakon o zaštiti od buke, koji jasno propisuje koliko je decibela dozvoljeno. Mi smo pretrpjeli zaista pravi horor, jer jednostavno od 20 časova počinjao je živi program na ugostiteljskoj terasi do naše kuće. Zid do zida. Zar je moguće da mi na našoj imovini ne možemo uživati u miru. Onda imate opštinsku administraciju i Komunalnu policiju koje su radile, odnosno nijesu radile svoj posao, već jednostavno sve radile kako bi obesmislili naše zahtjeve da se muzika utiša, odnosno svede na zakonski nivo. Kada smo vidjeli da niko ne želi da nam pomogne, odlučili smo da tužimo Opštinu“, kazala je Rafailović.

Ona je navela da su se na ovaj potez odlučili kako bi i drugi ljudi koji žive ljeti u nesnosnim uslovima krenuli istim putem.

„Kada Opština bude prvi put platila kaznu zbog buke, vjerujem da će onda njene službe revnosnije raditi na suzbijanju ovoga problema“, kazala je Katarina Rafailović.

Bonus video: