Marina Bar prva u Crnoj Gori sa Plavom zastavicom

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić uručio je sertifikate za 14 kupališta koja su u pilot fazi, te 24 Plave zastavice za kupališta koje je odobrio Međunarodni žiri u Kopenhagenu na osnovu kandidatura Nacionalne komisije
155 pregleda 1 komentar(a)
Marina Bar Plava zastavica, Foto: Radomir Petrić
Marina Bar Plava zastavica, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.06.2017. 15:36h

Marina Bar od danas je prva marina u Crnoj Gori u kojoj se vije Plava zastavica, prestižno svjetsko eko-obilježje koje će se ljetos vijoriti na 4.413 plaža, marina i ekoturističkih brodova u 46 zemalja sjeverne hemisfere.

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić zvanično je podigao prvu ovosezonsku Plavu zastavicu u Crnoj Gori, ukazujući da je ona ujedno i potvrda kvaliteta "i obaveza da se taj kvaliet očuva i podigne".

Ističući da se ovim činom obilježava i Svjetski dan zaštite životne sredine, Saša Karajović, izvršni direktor NVO "EKOM" koja ovaj program vodi kod nas od 2003. godine je rekao da je prve godine podignuto šest, "a sada imamo već 24 Plave zastavice".

"Nadamo se da ćemo iduće godine konačno prebaciti brojku 30. Za plaže treba ispuniti 33, za marine 38 kriterijuma, kontrole neće biti najavljivane", rekao je Karajović.

Prof. dr Branislav Dragović rekao je da ovo priznanje barskoj marini proističe iz rezultata i predanog rada u dvogodišnjem crnogorsko-grčkom projektu SUSTMARINE, a izvršni direktor AD Marina Bar dr Radovan Orlandić istakao je da Plava zastavica doprinosi visokom pozicioniranju ove marine na regionalnom nivou.

Direktor Morskog dobra Predrag Jelušić uručio je sertifikate za 14 kupališta koja su u pilot fazi, te 24 Plave zastavice za kupališta koje je odobrio Međunarodni žiri u Kopenhagenu na osnovu kandidatura Nacionalne komisije.

Plavu zastavicu od danas viju kupalište "VeStevuzo", uvala Dobreč u Herceg Novom, u Tivtu kupališta "Almara beach" Oblatno, "Plavi Horizont" i "Kalardovo".

U Budvi je 11 ovih plaža - "Blue Beach", "Escallera", "S and I beach life" i "Poseidon" na Jazu, "Time out" na Slovenskoj plaži, "Dolcevita", "Sveti Toma" i "Queen of Montenegro" u Bečićima, "Kamenovo 17A" i "Kamenovo 17B" u Kamenovu, te "Lučice" u Petrovcu.

U Baru su to kupališta "Centar" u Sutomoru i "Paradiso" na Utjehi, a u Ulcinju na Velikoj plaži "Toni gril", "Miami", "Evropa beach", "Mojito", "Safari", "MCM beach" i "Copacabana".

Deset godina zaredom Plava zastavica vije se na ulcinjskoj "Safari beach", te na tivatskom "Plavom horizontu" gdje je inače i podignuta i prva Plava zastavica u Crnoj Gori 2004. Pet uzastopnih godina u programu su kupališta "Almara Beach" na Oblatnu i "Sveti Toma" u Bečićima.

Pilot plaže su "Ploče" Platamuni, u Kotoru, budvanske "Svetionik" i "Sirena" na Jazu, "Sen Tropez" na Slovenskoj plaži, "Samsara Deluxe" Bečići , "Galija" Crvena glavica, "Hotel Maestral" Pržno, "Drobni pijesak" Reževići i "Ponta", Petrovac. U Baru je u pilot fazi kupalište "Korali" u Sutomoru, a u Ulcinju na Velikoj plaži "Pearl beach", "Mar Buena", "White beach" i "Cabo Beach".

Zvanicama se obratio i Darko Petrušić iz Ministarstva nauke, a posebno su pozdravljeni mladi eko-reporteri koji su dobili priznanja na međunarodnom takmičenju u Kopehagenu - Lucija Milović iz barske OŠ “Blažo Jokov Orlandić”, te Podgoričani Andrija Babović iz OŠ “Milorad Musa Burzan” i Nikolina Golubović iz Srednje stručne škole "Spasoje Raspopović". U programu su nastupile i sestre Anđela i Slađana Janković iz Bara.

Bonus video: