Koalicija NVO Saradnjom do cilja: Povećati izdvajanja iz budžeta

„Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom modelu, koji podrazumijeva puno učešće i odgovornost resornih ministarstava, primjenjuje Evropska komisija i zemlje EU“, tvrdi Vojičić
101 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2017. 14:08h

Koalicija NVO Saradnjom do cilja insistirati na zahtjevu da se sredstva za finansiranje projekata nevladinih organizacija (NVO) sa sadašnjih najmanje 0,5 odsto povećaju na najmanje jedan odsto tekućeg budžeta.

Koalicija NVO Saradnjom do cilja smatra da je propuštena prilika da se izmjenama i dopunama Zakona o NVO i Zakona o igrama na sreću na adekvatan način uredi pitanje finansiranja projekata i programa NVO u Crnoj Gori.

Predsjednik Skupštine Koalicije NVO Saradnjom do cilja, Milenko Vojičić, kazao je da Koalicija NVO, koja okuplja preko stotinu NVO, smatra lošom odluku Vlade da ukine raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću koji se godinama usmjeravao za finansiranje projekata i programa NVO iz šest oblasti od javnog interesa.

„Koalicija se zalagala da 60 odsto ukupnih prihoda od koncesionih naknada od igara na sreću i dalje bude upotrijebljeno za finansiranje projekata iz šest oblasti: socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti, zadovoljavanja potreba osoba s invaliditetom, razvoja sporta, kulture, vaninstitucionalnog obrazovanja i vaspitanja, borbe protiv patološkog kockanja, droge i svih oblika zavisnosti”, naveo je Vojičić u saopštenju.

Kako je podsjetio, Koalicija NVO se zalagala da se finansiranje projekata iz tih šest oblasti od javnog interesa sprovodi po proceduri koju propisuje Zakon o NVO, odnosno preko resornih ministarstava.

Prema njegovim riječima, ti zahtjevi Koalicije nijesu prihvaćeni.

„Koalicija NVO tražila je i da se u Zakonu o NVO poveća procenat tekućeg budžeta za finansiranje drugih oblasti od javnog interesa i kofinansiranje projekata podržanih iz fondova Evropske unije, što je Vlada i prihvatila“, rekao je Vojičić.

On je naveo da Koalicja NVO smatra da decentralizovani model finansiranja projekata NVO preko resornih ministarstava može osigurati bolju realizaciju mnogobrojnih strategija i akcionih planova i dati veći doprinos unapređenju kvaliteta života građana Crne Gore.

„Dosadašnji model finansiranja projekata NVO preko centralizovane komisije nije dao očekivane rezultate. Finansiranje projekata NVO po decentralizovanom modelu, koji podrazumijeva puno učešće i odgovornost resornih ministarstava, primjenjuje Evropska komisija i zemlje EU“, tvrdi Vojičić.

On ističe da uspjeh novog modela finansiraja projekata NVO zavisi od dosljedne primjene Zakona o NVO i podzakonskog akta koji će detaljnije urediti ovu oblast. „I najbolje ideje mogu da se upropaste lošom realizacijom“.

„Takođe, nijedan model, pa ni ovaj, ne može dati rezultate ukoliko su sredstva za finansiranje projekata NVO mala, kao što je to sada slučaj. Zbog toga će Koalicija NVO Saradnjom do cilja i dalje insistirati na svom zahtjevu da se sredstva za finansiranje projekata NVO sa sadašnjih najmanje 0,5 odsto povećaju na najmanje jedan odsto tekućeg budžeta“, naglasio je Vojičić.

On je poručio da je sljedeći hitan korak koji Vlada treba da preduzme u toj oblasti donošenje novog propisa kojim će se adekvatno urediti finansiranje projekata organizacija osoba sa invaliditetom, a što je i najavljeno zaključkom Skupštine prilikom usvajanja izmjena Zakona o NVO.

„U tom smislu pozivamo Odbor za ljudska prava i slobode, kao matični odbor, da u najkraćem ovo pitanje stavi na dnevni red“, naveo je Vojičić.

On smatra da je ne manje važno pitanje koje mora odmah biti stavljeno na dnevni red Vlade donošenje uredbe o dodjeli prostora i državne imovine na korišćenje NVO kako bi se unaprijedila održivost djelovanja NVO.

„Na rješavanju ovog pitanja, koje je predviđeno i Strategijom razvoja NVO, insistira i Evropska komisija, a nadamo se da će i NVO koje nijesu članice Koalicije NVO ovo podržati kako bi se spriječilo kreiranje klijentelističkih odnosa Vlade i pojedinih NVO, odnosno sve NVO dovele u ravnopravan položaj, što sada nije slučaj“, zaključio je Vojičić.

Bonus video: