Fakultet za sport i fizičko vaspitanje proslavio devet godina postojanja

Fakultet koji broji preko 500 studenata na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama, može se pohvaliti velikim brojem sklopljenih sporazuma o saradnji kako sa naučnim istitucijama i ustanovama u zemlji i inostranstvu, tako i sa sportskim klubovima i organizacijama
153 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2017. 13:33h

Svečanom sjednicom na kojoj su uručene diplome svršenim i plakete najboljim studentima, uspješnim sportistima, kao i naučnicima iz regiona, obilježeno je devet godina postojanja nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Dekan fakulteta doc. dr Stevo Popović je kazao da od naredne školske godine, zahvaljujući reformi, kreću dva nova studijska programa - fizička kultura i zdravi stilovi života i sportski treneri i novinari. Pohvalio se sve većom razmjenom studenata, ali i mobilnošću profesora, koji su u toku prethodne godine posjetili nekoliko univerziteta širom Evrope.

"Istakao bih da i dalje nastavljamo već dobro ustaljenu praksu kada je ostvarivanje novih partnerskih odnosa u pitanju, te je nekoliko sporazuma o saradnji potpisano i obnovljeno i u protekloj godini sa partnerskim fakultetima u regionu i Evropskoj uniji", kazao je Popović.

Pohvalio se i sa naučno-istraživačka djelatnošću fakulteta – po broju objavljenih radova u časopisima u SCI/SSCI/SCIE bazama su treći, dok su prvi kada su u pitanju fakulteti iz oblasti društvenih i humanističkih nauka u pitanju. Tu su i dva časopisa koja izdaju, "Montenegrin journal of sports science and medicine" i "Sport mont", godišnja konferencija.

"U protekloj godini smo po prvi put dobili koordinaciju jednog projekta koji se finansira iz evropskih sredstava, na što smo veoma ponosni, tako da će od naredne školske godine, naš fakultet rukovoditi prvom CEEPUS mrežom u oblasti sportskih nauka koja je ikada formirana”, kazao je Popović.

Fakultet koji broji preko 500 studenata na osnovnim, postdiplomskim i doktorskim studijama, može se pohvaliti velikim brojem sklopljenih sporazuma o saradnji kako sa naučnim istitucijama i ustanovama u zemlji i inostranstvu, tako i sa sportskim klubovima i organizacijama.

Diplome su uručene studentima koji su od prethodnog Dana fakulteta do danas diplomirali, kao i priznanja najboljim studentima, Ivani i Anđeli Đuričanin, Tamari Đukić, Aleksandru Babiću, Mijušku Zarubici, Antoniju Boškoviću, Aleksandru Popoviću, Pavlu Maloviću, Vasu Popoviću, Erolu Vreviću, Ivanu Jovančeviću, Blažu Bakraču, Božidaru Krivokapiću, Draganu Baćoviću i Vladimiru Vrbljancu.

Univerzitski prvaci Crne Gore u atletici i košarci, pored poklona, nagrađeni su i odlaskom na NTS konferenciju koja će u oktobru biti održana u Sarajevu. Nijesu zaboravljeni ni uspješni sportisti koji su postigli izuzetne razeultate, a koji studiraju na Fakultetu za sport, pa su i njima uručene plakete. Riječ je o rukometašici Ani Milačić, košarkašu Bojanu Dubljeviću, karatisti Mariju Hodžiću,

Plakete su dobili i profesori fakuteta iz regiona sa kojima nikšićki fakultet godinama uspješno sarađuje – prof. dr Dejan Mandić, sa Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Marin Ćorluka, sa mostarskog Univerziteta i doc. dr Selčuk Akpinars sa Univerziteta u Nevšehiru. Doc. dr Zoran Milanović, sa Univerziteta u Nišu, dobio je plaketu kao znak zahvalnosti za lični doprinos razvoju sportskih nauka na međunarodnom planu.

Na svečanosti je prikazan film o fakultetu i organizovana izložba sportskih obilježja sportskog novinara Blagoja Đukanovića.

"Od prethodne izložbe donio sam novih 450 značaka i nekoliko šalova, tako da sada ima oko 7.000 sportskih značkica, poštanskih markica, sportskih privezaka i zastavica”, kazao je Đukanović koji i dalje nastavlja da kupuje ili dobija obilježja koja mu nedostaju, a koja sakuplja skoro pet decenija.

Galerija

Bonus video: