"Ugasi motor": Počela kampanja za smanjenje zagađenosti vazduha

Zakonska zabrana praznog hoda motora ima globalno rastući trend. U većini zemalja svijeta uvedena je na dobrovoljnoj osnovi, dok su u sve većem broju zemalja predviđene i visoke novčane kazne
85 pregleda 5 komentar(a)
Ugasi motor
Ugasi motor
Ažurirano: 05.06.2017. 12:33h

Kampanja „Ugasi motor“, čiji je cilj podsticanje vozača da ugase motor u praznom hodu, odnosno ukoliko čekaju u vozilu ispred škole i prilikom zadržavanja u blizini drugih zajedničkih prostora gdje se stvaraju gužve, i time povećavaju koncentraciju izduvnih gasova, biće nastavljena i ove godine, i počeće danas.

Kampanja je počela 2015. godine, i realizovali su je UNDP, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno graničnom policijom, a ove u organiziciju će biti uključeni i Institut za javno zdravlje, ministarstva pomorstva i saobraćaja i održivog razvoja i turizma, akademska zajednica, Telekom...

"Kampanjom će, pored škola i univerziteta, biti obuhvaćeni i ostali zajednički prostori za koje je prazan hod motora uobičajen, kao što su aerodromi, benzinske pumpe, svi granični prelazi, sportska igrališta, itd. Prazan hod motora je problem koji šteti našem zdravlju i okolini, a uz to troši gorivo i novac.

Zakonska zabrana praznog hoda motora ima globalno rastući trend. U većini zemalja svijeta uvedena je na dobrovoljnoj osnovi, dok su u sve većem broju zemalja predviđene i visoke novčane kazne.

Kampanja će dovesti do smanjenja nivoa zagađenosti vazduha, koju uzrokuje velika koncentracija saobraćaja, a što će pozitivno uticati na zdravlje lokalnog stanovništva, smanjiti šetan uticaj na životnu sredinu i poboljšati kvalitet turističkih iskustava.

Bonus video: