Nikšić: Održana izložba radova domaće radinosti "Stojeručica"

Izložba je pokazala da svako “zlo” nosi i neko dobro - gašenje brojnih preduzeća i ukidanje radih mjesta, kazala je Lučić, omogućilo je starim zanatima i domaćoj radinosti “da im opet svane, da to prepoznaju oni koje krase zlatne ruke, oštro oko i jasna vizija”
179 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2017. 07:40h

Društvo crnogorsko–ruskog prijateljstva “Sveti Đorđe” organizovalo je izložbu radova domaće radinosti pod nazivom “Stojeručica”.

Nekoliko nikšićkih „stojeručica“ predstavilo se radovima u drvetu, pletenim detaljima, ukrasnim dekoracijama, ručno izrađenim torbama, ruksacima i oslikanim komadima garderobe i obuće, neobičnim unikatnim nakitom, prirodno proizvedenom kozmetikom.

“Zaboravljeni su mnogi stari i umjetnički zanati i poslovi domaće radinosti. Ostalo je samo u priči da je bilo nekad. Sada više nema živih ni majstora, ni šegrta koji bi ponešto mogli otrgnuti od porošlosti i propadanja. Razne serijske poroizvodnje i tehnološke novotarije zabranile su čovjeku da misli i bude kreativan”, kazala je voditeljka programa Nataša Lučić.

Ali, da svako “zlo” nosi i neko dobro, pokazala je pomenuta izložba. Gašenje preduzeća i ukidanje radih mjesta, kazala je Lučić, omogućilo je starim zanatima i domaćoj radinosti “da im opet svane, da to prepoznaju oni koje krase zlatne ruke, oštro oko i jasna vizija”.

“U centru pažnje su sasvim slučajno danas čuvari manufakturne baštine”, kazala je Lučić.

A dame koje su sugrađanima pokazale do čega dovede njihova kreativnost, vještina i umijeće su Jelena Nikolić, Tamara Butorović, Sanja Merdović, Zorica Ivanović, Vanja Tomović, Rada Popović i Ana Malović.

Gosti večeri bio je hor „Prepodobne mati Angeline“, pod dirigentskom palicom profesorice Ane Bojić i akademska slikarka Milena Krivokapić, koja je izvela tačku flamenko.

Galerija

Bonus video: