Pavićević: Nema dovoljno vremena za sprovođenje reformi u obrazovanju

Na pitanje da li će plate prosvjetnim radnicima biti smanjene, Pavićević je odgovorio da se to može desiti na nivou države, odnosno javnog sektora
65 pregleda 0 komentar(a)
Zvonko Pavićević
Zvonko Pavićević
Ažurirano: 03.06.2017. 11:36h

U Sindikatu prosvjete smatraju da neće biti dovoljno vremena da do 1. septembra budu implementirane sve reforme koje su planirane u obrazovanju, jer je potrebno izmijeniti programe, udžbenike i edukovati prosvjetne radnike za nove programe.

Predsjednik Sindikata, Zvonko Pavićević, ocijenio je da je potrebno više vremena za sprovođenje reformi i da je, prije njihove implementacije, potrebno uraditi sveobuhvatne i detaljne analize i uključiti što više osoba koje su neposredno uključene u obrazovni sistem.

„Malo je vremena, treba sad izmijeniti programe, udžbenike i edukovati prosvjetne radnike za nove programe. Mi mislimo da je ovo prekratak period da bi se implementirale sve zamišljene reforme do 1. septembra“, rekao je Pavićević agenciji MINA.

On je kazao da je Sindikat predlagao da sve ide postupno i da se reforme polako uvode u sistem.

Na pitanje da li postoji dovoljno kapaciteta za primjenu svih najavljivanih reformi, on je odgovorio da se „teško može sve to uraditi“.

„Oni planiraju krajem avgusta, početkom septembra seminare i obuke za prosvjetne radnike. Kako to kad već 1. septembra počinje škola? Mnogo nepoznanica ima u implementaciji tog programa”, ocijenio je Pavićević.

On se, kako je kazao, boji da se krenulo u još jednu reformu, a da se prethodno nije pripremilo za takav poduhvat.

„Mislimo da je ovo prebrzo za krupni poduhvat kao što je reforma obrazovanja, a da ona da kvalitetne rezultate“, naveo je Pavićević, dodajući da nijesu optimisti.

Na pitanje da li će plate prosvjetnim radnicima biti smanjene, Pavićević je odgovorio da se to može desiti na nivou države, odnosno javnog sektora.

„Što se tiče prosvjete kao prosvjete, nema tu ništa od smanjenja plata, sve ostaje isto“, kazao je Pavićević.

Kako je rekao, može samo da se pojavi manjak časova, eventualno neki tehnološki višak.

„Ima milion stvari koje će tek da isplivaju kad škole počnu da prave svoja akta i podijele časove, da vide gdje, što i kako će se gubiti koji čas“, naveo je Pavićević, dodajući da slijedi ogroman rad zbog čega se još ne može ništa konkretizovati.

Na pitanje da li će biti ukinute naknade za razredno starješinstvo, Pavićević je odgovorio odrično, navodeći da su to samo zlonamjerne informacije.

„Razredno starješinstvo i plate su definisane kolektivnim ugovorom i ne mogu se smanjiti, osim izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora, a nema naznake da će se to raditi“, saopštio je Pavićević.

On je kazao da neće biti ukinuto nijedno pravo koje su prosvjetni radnici do sada imala.

Jedini problem koji se, kako je ocijenio Pavićević, može pojaviti je da negdje bude nedostatak časova zbog izmjene oko izbornih predmeta.

On je dodao da će u jednom dijelu možda biti prostora za nova mjesta, jer je norma časova smanjena sa 20 na 18.

„Sigurno će, iako Ministarstvo tvrdi da neće, biti tehnoloških viškova, ali smo se dogovorili da, ako prođe sve ovo, radimo na tome da dopunama u drugim školama ili na neki način, obezbijedimo da najveći dio prosvjetnih radnika, koji su u stalnom radnom odnosu, zadovolji normu i ostane na radnom mjestu“, rekao je Pavićević.

Bonus video: