Nikšić: Obilježen završetak projekta "Vi ne znate šta mi znamo"

"Svako od nas treba da pronađe to svoje mjesto da bi priča zaživjela. Težimo inkluzivnoj školi u kojoj je prijatno boraviti, učiti i raditi, školi bliskoj životu u kojoj su svi različiti, a jednako vrijedni”, kazala je direktorica škole Slobodanka Žižić.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2017. 09:24h

Kulurno-umjetničkim programom, izložbom radova učenika specijalnog odjeljenja i radionicom, obilježen je završetak šestomjesečnog projekta „Vi ne znate šta mi znamo“ koji je realizovala NVO Udruženje paraplegičara iz Nikšića, u saradnji sa Osnovnom školom „Olga Golović“ iz toga grada. Završna manifestacija je nazvana „Dan osoba sa invaliditetom“.

„Inkluzija je timski sport i svako od nas ima svoje mjesto u toj priči. Svako od nas treba da pronađe to svoje mjesto da bi priča zaživjela. Težimo inkluzivnoj školi u kojoj je prijatno boraviti, učiti i raditi, školi bliskoj životu u kojoj su svi različiti, a jednako vrijedni”, kazala je direktorica škole Slobodanka Žižić.

Ona je podsjetila da su projektne aktivnosti počele u decembru, da su organizovane radionice sa učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama, roditeljama, kao i da je izgrađena pristupna rampa.

Zahvalila se Udruženju paraplegičara i direktorici Branki Škuletić što su im omogućili da budu dio pomenutog projekta, da učenici specijalnog odjeljenja te škole, uz pomoć nastavnika i roditelja, pokažu koliko znaju i mogu. A oni su, zajedno sa drugarima iz redovne nastave, pokazali da mogu mnogo.

“Zaista vjerujem da ne postoji progresivnije okruženje za razvoj djece nego što je samo dječije okruženje. Grupa vršnjaka može da učini za dijete ono što ne može nijedan terapeut, institucija, stručnjak, jer, sasvim je prirodno i logično biti u okruženju vršnjaka. Tu se cjelokupna ličnost djeteta potpuno razvija na najplemenitije, najposebnije i najbolje načine”, kazala je Žižić.

Ona je direktorici Udruženja paraplegičara, Branki Škuletić, u ime kolektiva i učenika škole, poklonila knjigu u znak zahvalnosti za uspješnu saradnju, a manifestacija je završena okruglim stolom na temu “Rekreativne aktivnosti kao model inkluzije”.

“Sa vizijom da će naša škola biti mjesto na kome će se rađati nove ideje, njegovati inkluzivna kultura i praksa želimo da ohrabrimo učenike i roditelje da nam se pridruže u zajedničkim naporima i da sa nama podijele radost uspjeha. Nije važno činiti velike stvari, već činiti male stvari velikim srcem”, poručila je direktorica škole.

Galerija

Bonus video: