Senat UCG: Obustaviti upis na Visoku medicinsku školu ove godine

„Senat je kroz dodatne argumente Vladi ukazao da održavanje nekvalitetnih studijskih programa, vođeno dominantno političkim razlozima, dugoročno ne može biti od koristi ni sjeveru, ni Crnoj Gori ..."
0 komentar(a)
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
UCG, Univerzitet Crne Gore, Foto: Vijesti
Ažurirano: 02.06.2017. 18:11h

Senat Univerziteta Crne Gore je na sjednici predložio da se ove godine obustavi upis u Visokoj medicinskoj školi u Beranama.

„Senat je kroz dodatne argumente Vladi ukazao da održavanje nekvalitetnih studijskih programa, vođeno dominantno političkim razlozima, dugoročno ne može biti od koristi ni sjeveru, ni Crnoj Gori i predložio preispitivanje donesene odluke ili, kao alternativno i racionalno rješenje, da ove godine obustavi upis nove generacije studenata, dok bi ranije upisani nastavili studije u Beranama“, naveli su iz UCG.

Time bi se, kako dodaju, dobilo potrebno vrijeme za eventualno rekoncipiranje programa i stvaranje uslova za novu akreditaciju.

„Možda bi se kroz dalju koordinaciju došlo do ideja za otvaranje studijskih programa iz drugih za Sjever strateški važnih oblasti, kao što su poljoprivreda i turizam, za koje bi bilo jednostavnije obezbijediti preduslove održivosti. Zagovarajući duh dobre saradnje, a u javnom interesu, Senat poziva Vladu Crne Gore da dodatno razmotri navedne argumente u pravcu usklađivanja Odluke sa zakonskim procedurama akreditacije i licenciranja, uz poštovanje akademskih standarda i ustavnog principa autonomije univerziteta“, navodi se.

Vlada je jednoglasno juče odlučila da sjedište Visoke medicinske škole ostane u Beranama. Time je odbijen predlog Univerziteta Crne Gore, koji potpisuje rektorka Radmila Vojvodić, da se sjedište te obrazovne ustanove premjesti u Podgoricu.

Bonus video: