Kočović: Varaju me i lažu, pa sam podstanar

Dobio sam negativan odgovor, uz obrazloženje da ne mogu da gradim jer bih, vjerovali ili ne, sam sebi zaklonio pogled...
160 pregleda 2 komentar(a)
Pristan, kuća Mićo Kočović, Foto: Samir Adrović
Pristan, kuća Mićo Kočović, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 02.06.2017. 17:36h

Ulcinjanin Mićo Kočović ima porodičnu kuću na Pristanu, ali tvrdi da je već 17 godina podstanar jer mu Opština ne dozvoljava da gradi na svojoj parceli.

On kaže da je 1981. godine sagrađena prizemna kuća, pod pločom, koja se vodi na njegovog pokojnog oca.

Priča da golgotu preživljava već šest godina, od kada je uputio prvi zahtjev za odobrenje gradnje poslovnog objekta od 20 kvadrata.

“Iz resornog sekretarijata tada sam dobio negativan odgovor, uz obrazloženje da ne mogu da gradim jer bih, vjerovali ili ne, sam sebi zaklonio pogled. Kada sam otkrio da je odgovor lažan jer je u stvari razlog bio taj što komisija nije ni izašla na teren, zaprijetio sam tužbom. U urbanizmu su mi tada rekli da će grešku ispraviti tako što će amandmanski djelovati na predlog. Kako tada, tako i danas”.

U međuvremenu je, kako je naveo, saznao da ne postoji mogućnost amandmanskog djelovanja na urbanističke planove.

“To je to što me boli jer su me svjesno prevarili”.

Na zahtjev Kočovića iz januara ove godine za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, Sekretarijat je donio zaključak kojim prekida dalji postupak do donošenja izmjena i dopuna plana.

Kočović zbog toga ne mođe da podigne ni drugi sprat na kući za šta je, tvrdi, prije imao saglasnost.

“Ne mogu da gradim ni na jednom dijelu parcele koja ima oko 130 kvadrata. Molio sam ih da mi izuzmu dvorište da gradim sebi kuću, ali uzalud. I dok meni brane da sagradim dom za život, na Pristanu niču hoteli, luksuzne višespratnice i još luksuzniji poslovni prostori. Ovo je sramota koja se čini mojoj porodici a vlast je potvrdila da može da pogazi i zadnju granicu ljudskog dostojanstva i prava”.

U odgovoru Sekretarijata na zahtjev Kočovića iz februara pretprošle godine, ističe se da je katastarska parcela u zahvatu predloga plana izmjena i dopuna za određene urbanističke i katastarske parcele, odnosno u zahvatu izmjena i dopuna DUP-a “Ulcinj Grad“.

“Odluka o tome je u skupštinskoj proceduri i na dnevnom redu zasjedanja, zakazanog za 23. 2, uvrštena je kao šesta tačka.

Tačka je skinuta sa dnevnog reda baš kao i sa zasjedanja održanog 31. maja prošle godine.

“Nijesu imali zakonskog osnova jer je trebalo da pribave i saglasnost Ministarstva”, tvrdi Kočović.

“Šta ja imam sa svađom političara ”

Kočović kaže da se nekoliko puta obraćao predsjedniku Opštine Ulcinj Nazifu Cunguu i razovarao sa njim, ali da još nema rezultata.

“Znam da je u pitanju i politička igra jer su sa mojim zahtjevom i zahtjevi nekih političara koji su u svađi sa čelnicima Opštine Ulcinj. Ali, pitam se - šta ja imam sa tim”, rekao je Kočović.

Bonus video: