Ljuljanaj: Hakovanje sistema i napadi na mreže ozbiljan kriminal

Ljuljanaj je upozorila da nacionalne strategije sajber odbrane nijesu dovoljne, s obzirom na to da je riječ o izazovima globalnog karaktera
74 pregleda 0 komentar(a)
haker, hakovanje, Foto: Pixabay.com
haker, hakovanje, Foto: Pixabay.com
Ažurirano: 02.06.2017. 15:48h

Hakovanje sistema i napadi na mreže i sajtove predstavljaju ozbiljan kriminal, o čijim posljedicama je neophodno podići svijest građana i nadležnih državnih institucija, poručila je generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva Odbrane, Alma Ljuljanaj.

Ona je danas govorila na otvaranju konferencije „Cyber security“ koja je održana u Budvi, u organizaciji agencije Vision event, a pod pokroviteljstvom ministarstava odbrane i javne uprave, Agencije za zaštitu ličnih podataka i ambasade Slovačke.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, tema Konferencije bila je „Rizici i mjere zaštite od sajber kriminala u skladu sa NATO principima i dostignućima u oblasti cyber bezbjednosti“.

Ljuljanaj je kazala da su sajber napadi sve češći i intenzivniji, zbog čega bezbjednost sistema zasnovanih na informaciono komunikacionim tehnologijama predstavlja veliki globalni izazov.

„Jer su na udaru aktivnosti i informacije od društvenog značaja, kao i osjetljivi podaci, kako lični tako i poslovni, što može da ima ogromne negativne posljedice“, upozorila je ona.

Ljuljanaj je upozorila da nacionalne strategije sajber odbrane nijesu dovoljne, s obzirom na to da je riječ o izazovima globalnog karaktera.

„Ona je naglasila da se hakovanjem sistema i napadama na mreže i sajtove ne bave više samo tinejdžeri, iz zabave ili potrebe socijalnog dokazivanja, već da je riječ o ozbiljnom kriminalu, o čijim posljedicama je neophodno podići svijest građana i nadležnih državnih institucija“, kaže se u saopštenju.

Ljuljanaj je istakla da je Ministarstvo odbrane, tokom procesa evroatlanstkih integracija, intenziviralo aktivnosti na polju sajber odbrane, posebno kroz učešće na vježbama i radionicama u organizaciji NATO.

Kako je naglasila, riječ je o projektima koji zahtijevaju visok nivo ekspertskih znanja.

„Zbog čega siguran sajber-prostor nije imperativ samo ministarstava i Vlade, već svih segmenata javnog i privatnog sektora, koji dijele ulogu i odgovornosti u pronalaženju adekvatnih modaliteta saradnje“, istakla je Ljuljanaj.

Na Konferenciji su učestvovali direktori i rukovodioci institucija i organizacija, uključujući predstavnike njihovih IT odsjeka, predstavnici Vlade i njenih institucija, ministarstava, finansijskih institucija, javnog sektora, telekomunikacionih, revizorskih i IT kompanija, kao i drugi učesnici iz Crne Gore, regiona i Evrope.

Bonus video: