Radnici Fabrike vode Lipovo dovedeni do kraha: Plata nema, ne mogu ni doktoru

Duguju im 18 zarada, doprinosi nijesu plaćani od 2013. godine. Većinsko vlasništvo se sada vodi na Mega Gulf iz Dubaija
124 pregleda 0 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 02.06.2017. 14:50h

Radnici Fabrike vode Lipovo iz Kolašina tvrde da ne rade od marta prošle godine, niti im poslodavci daju objašnjenje za takvu situaciju.

Zaposleni, kako je kazao njihov predstavnik Jovo Bulatović, ne znaju ni ko im je direktor. U fabrici, koja je proizvodila vodu “akva monte”, juče nije bilo nikoga, čak ni na ulazu gdje je ranije stajalo obezbjeđenje.

“Duguju nam 18 zarada, doprinosi nam nijesu plaćani od 2013. godine. Pored svega, sve ovo vrijeme od kako mašine stoje, niko nije dao nikavo objašnjenje ni o trenutnoj situaciji niti o, eventualnim, planovima. Radne knjižice nam stoje u firmi, zbog neuplaćenih doprinosa pa ne možemo liječiti djecu. Mislim da ne postoji država, osim ove naše, u kojoj bi nešto ovako moglo da se dešava”, kazao je Bulatović.

Firma posluje kao Fabrika vode Lipovo, čiji je većinski vlasnik Mega Gulf Investments Holding iz Dubaia, a manjinski Atlas invest iz grupe Duška Kneževića.

Bulatović podsjeća da je dva puta potpisivan ugovor sa državom o reprogramu duga, ali nijednom nije ispunjen. Tvrdi da su se odavno stekli uslovi da se uvede stečajaj u to preduzeće.

On je, u ime svojih kolega, pozvao ministra poljoprivrede Milutina Simovića da obrati pažnju na situaciju u toj fabrici. Simović je bio ministar, kaže Bualtović, i kada je fabrika otvarna i kada je predviđana “bajkovita perspektiva” tog pogona. Zaposlni strahuju i da je mraz zimus oštetio elektroniku u pogonima.

Fabrika u Lipovu, jedna od pet za flaširanje vode u Kolašinu, otvorena je prije desetak godina. Površina proizvodnog kompleksa je oko 30 hiljada metara kvadratnih, a u proizvodnim halama instalirana je najsavremenija oprema za automatsku proizvodnju, kao i za fizičku, hemijsku i mikrobiološku kontrolu kvaliteta.

Finansijska institucija Heta koja je naslijedila potraživanja austrijske Hipo Alpe Adria banke, pokrenula je prošle godine proceduru za preuzimanje založenih mašina u zbog kredita od preko tri miliona eura, koji nijesu vratile kompanije iz Atlas grupacije. Radnici strahuju da su kao zalog, pored mašina, poslužili i objekti, ali i zemljište u vlasništvu preduzeća.

Zaposleni tvrde da inspekcija rada ne smije da uđe u fabriku. Do sada, kaže Bulatović, ništa nijesu učinili kako bi doprinijeli poštovanju prava radnika.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ranije su saopštili da je inspekcijski nadzor obavljan u kontinuitetu od 16. aprila 2013. godine. Tada je utvrđeno da poslodavac duguje doprinose na zarade za 32 zaposlena od januara 2012. godine.

Bonus video: