U Brodogradilištu otkriven top iz perioda Austrougarske

Top je virio iz zemlje, sada je otkopan i otkriven u svoj veličini, podstjetio na priču da su nekada zaostali ogromni topovi služili kao bitve
75 pregleda 0 komentar(a)
top, brodogradilište, Foto: Gradski muzej „Mirko Komnenović“
top, brodogradilište, Foto: Gradski muzej „Mirko Komnenović“
Ažurirano: 02.06.2017. 13:31h

Top iz austrougarskog perioda star preko 150 godina pronađen je u Jadranskom brodogradilištu Bijela, na lokaciji uz grit.

Zaposleni u Brodogradilištu obavjestili su Gradski muzej „Mirko Komnenović“, nakon čega su direktor Đuro Beli Prijić i dva kustosa otišliu Bijelu.

Top je virio iz zemlje, sada je otkopan i otkriven u svoj veličini, podstjetio na priču da su nekada zaostali ogromni topovi služili kao bitve, te da u brodogralištu ima zaostalih sidara iz različitog perioda koje bi takođe trebalo sačuvati.

“Top je u izuzetno očuvanom stanju dužine oko tri metra i težine između tri i po i četiri tone. Čak je i đule bilo u njemu. Pismeno sam se obratio stečajnom upravniku Žarku Ostojiću sa molbom da obrate pažnju da se top ne priključi reciklažnom otpadu jer je riječ o kulturnom dobru koje podliježe Zakonu o zaštiti kulturnih dobara. O svemu smo obavijestili direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara na Cetinju kao i ispostavu u Kotoru. Uprava se mora obratiti stečajnom upravniku da bi se procedura ispoštovala do kraja. Prije tri dana smo mi bili na terenu i juče smo od Uprave dobili informaciju da su ušli u proceduru”, kazao je direktor Muzeja i Galerije Đuro Beli Prijić.

Bonus video: