Srednjoškolci za polumaturante kuvali, frizirali, slikali,...

"Ako mene pitate, tehničar kulinarstva je najljepša profesija. Uvijek kreativan. Za mene kao umjetnost", kazao je osnovcima Ivan Orešković, đak SSŠ "Sergije Stanić".
107 pregleda 1 komentar(a)
Velika promocija stručnog obrazovanja, Foto: Tina Popović
Velika promocija stručnog obrazovanja, Foto: Tina Popović
Ažurirano: 02.06.2017. 17:20h

Polumaturanti, ali i ostali stariji osnovci danas su imali priliku da se od budućih kolega informišu o svim prednostima srednjih stručnih škola na podgoričkom Trgu nezavisnosti.

Tako im je Danka, uz opis recepta za crnogorske palačinke sa kiselim šljivama, objasnila zašto voli svoj budući poziv.

Danka je kulinar, a uči u podgoričkoj SSŠ "Sergije Stanić".

Kroz pripremu palačinki pokazala je da je njen posao uvijek kreativan, ali i ukusan.

"Ako mene pitate, tehničar kulinarstva je najljepša profesija. Uvijek kreativan. Za mene kao umjetnost", kazao je osnovcima Ivan Orešković, takođe đak SSŠ "Sergije Stanić".

Nagrađivani podgorički frizer Ivan Vukčević kazao je osnovcima da je nastavio porodičnu tradiciju i da se nikad nije pokajao.

Ivan kaže da mu je SSŠ "Spasoje Raspopović" pružila dobro obrazovanje, zahvaljujući kome niže nagrade.

Oni koji još nijesu odlučili šta da upišu, a imaju talenta za slikarstvo, vrata Srednje likovne škole "Petar Lubarda" sa Cetinja su širom otvorena, poručuje učenik te škole Edin Ćeranić.

Ovu školu, kaže on, talentovani osnovci dobro poznaju, jer ustanova već godinama organizuje Male likovne susrete za đake osnovnih škola.

"Ja sam oduvijek volio da crtam, pa i kad radim domaći iz matematike. Zato sam i upisao ovu školu. Moram da kažem da mi je pružila mnogo više nego sam očekivao", objašnjava Edin budućim mlađim kolegama.

Učenici Medicinske škole pokazali su kako pružiti prvu pomoć u ozbiljnim situacijama.

Upravo zbog želje da pomaže ljudima, Nina Raičević će sljedeće godine upisati Medicinsku školu.

"Ja sam budući polumaturant, ali sam već odlučila, biću medicinska sestra. Svojim drugarima bih poručila da pažljivo razmisle, slušaju svoje roditelje, a najviše svoje želje", kaže Nina.

Marko Komatina je već odlučio - za koji dan će konkurisati u stručnu školu.

"Ja sam se odlučio za Ekonomsku školu", kaže Marko.

Učenici podgoričke Građevinske škole su takođe pozvali polumaturante da biraju mudro.

"A ako želite brzo da nađete posao nakon srednje škole, dođite kod nas", poručila im je Gabrijela Ćetković.

Profesor gastronomije Milan Bukarica, koji je nekad bio šef kuhinje najboljih hotela u bivšoj SFRJ, kaže da je naporno radio ali da se trud isplatio:"Pravilno su me usmjerili roditelji, zato sam upisao ugostiteljsku školu".

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković pozvao je polumaturante da odaberu mudro:"A mi vam predlažemo stručno obrazovanje, jer stručno je ključno".

Ministar prosvjete Damir Šehović poručio je đacima da budu mudri i hrabri, uvaže mišljenja svojih roditelja prilikom izbora srednje škole, ali vjeruju svojim željama i mogućnostima.

Kazao je da se ovakve odluke ne donose na brzinu već na osnovu pravih informacija.

"A škole, obrazovne institucije i Ministarstvo su dužni da vam daju prave informacije. Vjerujte svojim najbližima, ali i talentima kojima vladate i koje bi željeli dalje da razvijate", zaključio je Šehović.

Bonus video: