Nova greška Fatića: Čuvenu fotografiju iz Moskve predstavio kao detalj iz Titograda

"Proljeće u Moskvi" je inače popularna širom planete, pogotovo među ljubiteljima fudbala, pa se tako može naći na mnogim sajtovima koji objavljuju retro fotografije sa motivima "najznačajnije sporedne stvari na svijetu"
253 pregleda 29 komentar(a)
Titograd lažna slika, Foto: Podgorički vremeplov
Titograd lažna slika, Foto: Podgorički vremeplov
Ažurirano: 02.06.2017. 09:34h

Izložba fotografija Zorana Fatića, „Podgorica sa kraja XIX vijeka, do 80-ih godina XX vijeka”, u Kulturno- informativnom centru „Budo Tomović” i dalje izaziva veliku pažnu javnosti.

Nakon fotografije iz navodno 1939. godine i pogled na Staru Varoš, na kojoj su kompjuterski uklonjena vozila, ali su se autoru "potkrali" klima uređaji, nova fotografija se pojavila na Facebook stranici "Podgorički vremeplov", koja diskredituje rad Zorana Fatića.

Fotografija djece koja igraju fudbal na ulici iz, po Fatiću, "Titograda 1958. godine", je zapravo čuvena fotografija "Proljeće u Moskvi", V. Krugilkova ruskog fotografa iz 1959. godine.

"Proljeće u Moskvi" je inače popularna širom planete, pogotovo među ljubiteljima fudbala, pa se tako može naći na mnogim sajtovima koji objavljuju retro fotografije sa motivima "najznačajnije sporedne stvari na svijetu".

Autor izložbe je već jednom reagovao nakon fotografije Stare Varoši, da je pogriješio u godini, i da nije 1939. godina nego 1993.

U Fatićevu odbranu tada je stala i direktorica KIC-a Snežana Burzan.

“Podsjećam da se gospodin Fatić javnim poslom bavi već četiri decenije, a posljednjih nekoliko godina poznat je u Podgorici a i šire, kao vrijedni sakupljač, obrađivač i arhivar fotografija stare Podgorice. Ne zaboravite da ga je grupa uglednih Podgoričana prošle godine predložila i za nagradu „19. decembar“. Dakle, zašto bi KIC sumnjao u kvalitet Fatićevog rada. Naprotiv”, navela je Burzan.

Ona je kazala da su greške moguće, ali da je Fatić javno priznao svoju grešku na Facebook-u.

“I smatram da čovjeka ne bi trebalo razapinjati zbog toga, već ga podstaći da i dalje radi, sakuplja fotografije, obrađuje ih, retušira i stavlja na uvid veoma zainteresovanoj podgoričkoj javnosti. Ova izložba je, i sa i bez ove Fatićeve greške, jedna od najposjećenijih koju je KIC organizovao za 50 godina. Trajaće do 20. juna,“ zaključila je Burzan.

Bonus video: