Mijajlović dobio spor protiv MUP-a: Država plaća odštetu od 170.000

Jusuf Kalamperović odriješio državnu kesu za 40.000 eura, dok su Ivan Brajović i Raško Konjević ukinuli privilegiju Mijailoviću
68 pregleda 0 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Slavica Kosić
Veselin Mijajlović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.06.2017. 19:20h

Regionalni ronilački centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje (RCUD) iz Herceg Novog, čiji je država većinski vlasnik, dobio je na sudski spor upravo protiv osnivača, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podgorički Osnovni sud je krajem prošle godine presudio da je država dužna da RCUD isplati odštetu od preko 171,5 hiljada eura, kao i da tom centru nadoknadi troškove sudskog postupka u iznosu od 2,5 hiljada eura.

Na taj način sudija podgoričkog Osnovnog suda Dragiša Baletić okončao je spor RCUD-a i MUP-a vezan za kontroverzni Ugovor o stručno-tehničkoj i poslovnoj saradnji iz aprila 2009, a koji u potpisli tadašnji i sadašnji direktor potisali Veselin Mijajlović i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Jusuf Kalamperović.

RCUD koji je tada poslovao kao javna ustanova i od svog osnivanja 2002.godišnje za sve svoje aktivnosti redovno je dobijao oko 300 hiljada eura iz državnog budžeta, Kalamperiović je 2009. odlučio da „časti“ i sa još 40 hiljada eura godišnje. Sve to da bi ta JU obavljala aktivnosti koje su joj već bile u opisu redovnih djelatnosti -spasavanje ljudskih života, materijalnih i kulturnih dobara, vađenje utopljenika i potonulih stvari.

RCUD je dobio samo jednu godišnju tranšu po tim Ugovoru, da bi aktuelni lider SD Ivan Brajović koji je u fotelji ministra MUP-a 2010. naslijedio Kalamperovića, prestao da plaća „obaveze“ koje je taj resor sebi nametnuo prethodne godine.

Mijailović je zbog toga Brajoviću slao nekoliko pisanih urgencija, tražeći da im MUP plati po 40 hiljada eura godišnje za poslove vađenja utopljenika i pomoći civilnom stanovništvu u poplavama, a što Mijajlović istovremeno, u svojim medijskim nastupima, predstavlja kao humanitaran posao.

Kontinuitet neplaćanja RCUD-a nastavio je i Brajovićev nasljednik na mjestu ministra Raško Konjević (SDP). On je otišao i korak dalje pa je 23.januara 2014. Mijajloviću uputio dopis u kome ga obavještava da MUP jednostrano raskida ugovor sa RCUD-om. Među razlozima za to Konjević je naveo „ograničena budžetska sredstva opredijeljena za Direktorat za vanredne situacije za 2014. godinu“, kao i „skoro donošenje novih zakonskih propisa kojima će se urediti oblast ronjenja, pružanja pomoći, spasavanja i obuke ronilaca.“

Ključni razlog za raskid ugovora je, što je Konjević posebno istakao, „visina ugovorenog godišnjeg iznosa finansijskih sredstava za sprovođenje aktivnosti za koje je RCUD osnovan, a za koje su predviđena budžetska sredstva za 2014 godinu“.

RCUD koji je u međuvremenu iz JU transformisam u DOO sa državom kao jedinim vlansikom, a koji je i pored toga ostao na „državnim jaslama“ sa godišnjom dotacijom od skoro 300 hiljada eura, nije se libio da „presavije tabak“ i tuži osnivača. On je tužbom tražio 160 hiljada eura za vađenje utopljenika tokom 2011, 2012, 2013 i 2014.

Sudija Baletić prihvatio je argumentaciju RCUD-a, nalaz finansijkog vještaka, ali i iskaz Mijajlovića koji je na sudu tvrdio da je RCUD o svakoj od ukupno 38 akcija vađenja utopljenika u tom periodu, dostavio izvještaj MUP-u, a što mu je bila obaveza prema ugovoru iz 2009. Novinari, do sada ni po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama nijesu mogli doći ni do jednog od tih dokumenata, iako su traženi od RCUD-a, MUP-a i Generalnog sekretarijata Vlade.

Sudija nije uvažio stav zaštitnice

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države u ovom sporu, Sandra Filipović rekla je da RCUD nije MUP-u dostavio nijedan finansijski ili opisni izvještaj za bilo koju od tih akcija. Sudija je međutuim, uvažio Mijajlovićevu izjavu da je RCUD popunjavajući „međunarodno verifikovan formular“ ispunjavao obavezu izvještavanja za svaku pojedinačnu akciju, te da je pored toga, navodno ministru na svakih 6 mjeseci i na punu godinu dostavljao izvještaje o aktivnostima RCUD-a, što je Raško Konjević negirao.

Bonus video: