"Moćnici iz Vlade državnog udara žele da se prava majkama svedu na najmanju moguću mjeru"

"Kao jedan od poslanika koji je svojim glasom doprinio tome da ovaj Zakon dobije podršku poslanika u Skupštini Crne Gore, ubijeđen sam da se njime bar donekle ispravlja nepravda prema nekima od hiljada onih koje donose život u Crnu Goru, a ne da se krši Ustav"
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.06.2017. 14:11h

Socijaldemokratska partija (SDP) traži hitno razjašnjenje situacije koja je nastala nakon izmjene odluke Ustavnog suda o odredbama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti kojim su proglašene neustavnim nadoknade za majke sa troje i više djece, saopštio je danas Džavid Šabović, poslanik SDP.

"Kao jedan od poslanika koji je svojim glasom doprinio tome da ovaj Zakon dobije podršku poslanika u Skupštini Crne Gore, ubijeđen sam da se njime bar donekle ispravlja nepravda prema nekima od hiljada onih koje donose život u Crnu Goru, a ne da se krši Ustav. Sada je jasno da je ovako donešena odluka donijeta u Ustavnom sudu puna manjkavosti i da se radi o svojevrsnom pravnom presedanu ukoliko se odluka suda mijenjala naknadno, kao i da obrazloženje odluke nije identično onom o kojem je glasano", istakao je Šabović.

On je dodao da je na sve ovo ukazao sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković, koji se u skladu sa svojim shvatanjem rada Ustavnog suda ogradio od takvih radnji.

Iličković se ogradio i izuzeo svoju podršku ranijoj odluci tog suda, kojom su naknade za majke sa troje i više djece ocijenjene neustavne, a Vladi naloženo da donese novi propis.

"Očigledno je da, kada je ovaj Zakon u pitanju, postoji želja moćnika iz aktuelne Vlade državnog udara da se prava majkama svedu na najmanju moguću mjeru, ali neću da vjerujem da se u to može uplesti i neko ko sjedi u najznačajnijoj sudskoj instanci ove zemlje. Sa ovim osjećajem, očekujem hitno objašnjenje navoda koje je iznio sudija Iličković, kako bi saznali ko je odgovoran za nastale propuste", rekao je Šabović.

Ustavni sud je 19. aprila i zakon kojim se naknade uvode proglasio neustavnim, s tim da je stečeno pravo ostalo. Sud je međutim obavezao Vladu da u naredna tri mjeseca reguliše pravni status oko 20 hiljada žena koje su uzele naknadu.

Pravo na doživotne naknade je odlukom Skupštine svedeno na mjesečna primanja od 264 odnosno 144 eura, čime smatraju da su "prevarom, ni krive ni dužne, svrstane u socijalne slučajeve."

Bonus video: