DPS tvrdi da je prijetila ekološka katastrofa: Fekalije umalo završile u Tari

“Kako su ispričali mještani tog naselja, voda je umalo pokupila i sadržaj laguna. Lako je pretpostaviti kolika bi šteta nastala i šta bi značilo da se toliki fekalni otpad izlije u suzu Evrope"
314 pregleda 5 komentar(a)
Fekalije Tara, Foto: Privatna arhiva
Fekalije Tara, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.05.2017. 19:27h

Tara je prošle jeseni bila ozbiljno ugrožena od otvorenih laguna - privremnog skladišta fekalnog otpada, u naselju Breza, tvrde iz u Kolašinu opozicionog DPS-a.

Odbornik Vladan Bulatović tvrdi da je izbjegnuta ekološka katastrofa i da je nivo rijeke bio samo 10 centimetara niži od laguna.

“Kako su ispričali mještani tog naselja, voda je umalo pokupila i sadržaj laguna. Lako je pretpostaviti kolika bi šteta nastala i šta bi značilo da se toliki fekalni otpad izlije u 'suzu Evrope'. Na to smo upozorili i na nedavnoj sjednici lokalnog parlamenta i tražili odgovore od izvršne vlasti u vezi sa planskim dokumentom, koji je preduslov za rješavanje tog problema”, kazao je za “Vijesti” Bulatović, bivši sekretar za ubanizam.

Iz DPS-a su kritikovali i što lokalna studija lokacije (LSL) “Baković” tri godine stoji u fijokama.

U Bakovićima treba da se gradi sitem za prečišćavanje vode, koji bi riješio i problem laguna na Brezi.

Kako kaže Bulatović, dokument je krajem 2014. godine, u vrijeme vlasti DPS-a, bio u završnoj fazi, ali još nije stigao pred odbornike.

“Tražili smo da nam odgovore da li je problem u nadležnom ministarstvu, lokalnoj upravi ili, možda, obrađivaču plana. Vlada radi idejni projekta za sistem za prečišćavanje voda, ali čak i kad bi sad bio završen ništa se ne bi moglo uraditi bez prethodno usvojene LSL”.

Privremeno skladište fekalnog otpada na Brezi predstavlja i veliki problem za mještane, koji tvrde da je smrad nepodnošljiv i da su lagune izvor zaraze.

Ranije su iz lokalne uprave saopštili da se godišnje troši oko 2.000 eura za „zaprašivanje“ lagune i uništavanje komaraca.

Bonus video: