PRUŽENA IM DRUGA ŠANSA

Mečići iz Brestice konačno na putu za Grčku

Nakon jednomjesečnog kliničkog ispitivanja će se donijeti zaključak o potencijalnom ulasku u program oporavka odnosno podivljavanja
48 pregleda 3 komentar(a)
05.02.2019. 07:01h

Dvoje mladunčadi mrkog medvjeda, koji su prije dva mjeseca pronađeni u blizini sela Brestice, nadomak Nikšića, danas su transportovani u grčki rehabilitacioni centar "Arcturos", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT). 

Mečiće su u Grčku transportovali stručnjaci međunarodne organizacije 4 PAWS i Centra za zaštitu i proučavanje ptica. U rehabilitiacionom centru "Arcturos", kako je saopšteno, u narednom periodu biće vršena procjena mogućnosti sprovođenja programa rehabilitacije i vraćanja medvjeda u divljinu. 

Tom centru su sredinom maja iz Crne Gore stigle fotografije, na kojima je, uprkos instrukcijama da se to ne radi, bilo očigledno da medvjedi ostvaruju česte direktne kontakte sa ljudima. Tada su iz tog centra, zbog kršenja međunarodnog protokola o načinu njihovog othranjivanja, pred tada zakazan transport životinja u Grčku, povukli odluku prihvatu mečića.

Zahvaljujući intervenciji Ambasade Grčke u Crnoj Gori i MORT, donešena je odluka da se mečići ipak transportuju u Grčku na jednomjesečno kliničko ispitivanje, nakon čega će biti moguće donijeti zaključak o potencijalnom ulasku u program oporavka odnosno podivljavanja. 

Iz CZIP su kazali da će tek nakon isteka tog perioda, biti odlučeno o njihovoj daljoj sudbini, s obzirom na to da je već ranije procijenjeno da je stepen njihove pripitomljenosti na ljude krajnje rizičan, te da su šanse za njihov provratak na slobodu, usljed kontakta sa ljudima, svedene na minimum.

Iz CZIP su kazali da je ovaj slučaj jedan od mnogih u državi, koji je pokazao da problem zbrinjavanja divljih životinja zahtijeva sistemsko rješavanje uzroka, a ne samo posljedica. 

"Ovaj primjer pokazuje da postoji rješenje za sve one životinje koje se nezakonito drže u zatočeništvu, te da je njihovo adekvatno zbrinjavanje u specijalizovanim azilima, uz adekvatnu brigu, moguće zajedničkim radom resornih ministarstava i inspekcijskih organa", navode iz te organizacije, očekujući da se krene u rješavanje svih pojedinačnih slučajeva kršenja Zakona o zaštiti prirode.

Galerija