Zaposleni u kulturi stupaju u štrajk

Pravne interpretacije službenika Ministarstva iz sindikata smatraju neprimjerenim i paušalnim i nadaju se da ministar Ljumović sjedi u istoj Vladi u kojoj sjede i ostali ministri premijera Duška Markovića
59 pregleda 0 komentar(a)
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Janko Ljumović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.05.2017. 09:12h

Sindikat kulture Crne Gore oglasio se povodom odbijanja Ministarstva kulture Crne Gore da se odredi prema zahtjevima koje su postavili zaposleni u kulturi, a koji se odnose na nepoštovanje rokova predviđenih članovima 30 i 32 Granskog kolektivnog ugovora za oblast kulture, te neophodne izmjene i dopune članova 16-19 GKU.

Kako je kazao predsjednik Željko Kalezić, Glavni odbor sindikata je zauzeo jednoglasan stav da je "neophodno preći na sljedeći nivo sindikalne borbe, a koji uključuje štrajk upozorenja putem privremene obustave rada koja će se desiti u četvrtak 1. juna tekuće godine."

"Rokovi koji su definisani Granskim kolektivnim ugovorom u odnosu na članove 30. i 32. važećeg GKU su višekratno probijeni, pri tome uz interpretaciju Ministra, koji se nalazi u Vladi kontinuiteta, da nije u obavezi da poštuje dogovore postignute u pregovorima sa ministrom Goranovićem i vladom Mila Đukanovića. Čak i da ministar Ljumović želi da preuzme na sebe odgovornost za odstupanje od ranije postignutih dogovora, ministar Ljumović ne može biti amnestiran od nepoštovanja zakona ove države, kako mu očigledno pogrešno sugerišu pojedini službenici Ministarstva," kazao je Kalezić.

Pravne interpretacije službenika Ministarstva, kako je kazao, o navodno centralizovanom sistemu određenih resora u odnosu na Ministarstvo kulture, koje je navodno "decentralizovano” i pojašnjenje da iz tog razloga Ministarstvo neće da uplaćuje sredstva po navedenim članovima GKU, na šta su obavezani Zakonom, iz sindikata smatraju neprimjerenim i paušalnim i nadaju se da ministar Ljumović sjedi u istoj Vladi u kojoj sjede i ostali ministri premijera Duška Markovića.

"Pri tome, službenici ministra Ljumovića, obaveze svog resora pokušavaju svaliti na institucije koje su u nadležnosti Ministarstva kulture, ne razmišljajući da novac koji je opredjelila prethodna vlada budžetom za tekuću godinu, a koji se mora uplatiti na osnovu posebnih sporazuma između Ministarstva i Sindikata, nije planiran i budžetom samih institucija, te će se njegovim eventualnim povlačenjem sa tih računa ugroziti sama poslovanja tih institucija sa dalekosežnim posljedicama, kako na sistem tako i na zaposlene. Takođe, nalozi za uplate od po stotinjak eura, prema najnovijim zahtjevima Ministarstva, a koja ovih dana stižu na adrese Javnih ustanova, ne mogu da pokriju niti zakonski minimum, niti realne potrebe zaposlenih u kulturi Crne Gore," dodao je on.

Kako je podsjetio, Ministarstvo prosvjete za rješavanje stambenih potreba zaposlenih uplaćuje na Fond Sindikata 450 hiljada eura godišnje, pri čemu se vode pregovori da se taj iznos poveća na 500 hiljada ili više. Ministarstvo zdravstva izdvaja i veća sredstva, a još više za Ministarstvo unutrašnjih poslova. Navedeni primjeri su, kako je kazao, "pokazatelj domaćinskog ponašanja određenih Vladinih resora," dok za odnos Ministarstva kulture prema svojim zaposlenima, smatraju, to svakako ne može da se kaže.

Kako smatraju iz sindikata, poziv od strane službenika Ministarstva u međusobnim pregovorima sa Sindikatom, da zaposleni u kulturi stupe u štrajk "ne zaslužuje dodatni komentar, ali na žalost moramo da obavijestimo javnost da je to očigledno posljednja liniija odbrane naših prava, te ćemo s tim u vidu biti prinuđeni da se ovom pozivu i povinujemo."

"U konačnom, Glavni odbor Sindikata kulture jedinstven je u stavu, cijeneći da Ministarstvo kulture i Ministar personalno ne doprinose otklanjanju navedenih nepravilnosti i u sto puta produženom roku od strane Sindikata nisu uspjeli da obezbijede u minimalnom iznosu 100 hiljada eura za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u kulturi i 30 hiljada za prevenciju radne invalidnosti, odmor i rekreaciju zaposlenih, da smo prinuđeni da organizovano stupimo u štrajk upozorenja (po preporuci službenika Ministarstva) pokrenućemo medijsku kampanju za informisanje javnosti o problemima sa kojima su suočeni zaposleni u kulturi Crne Gore, a koje Ministar i resorno ministarstvo očigledno nisu sposobni ili ne žele da rješavaju, te zatražimo neopozivu ostavku ministra Ljumovića i pokrenemo neophodne sudske sporove za naplatu navedenih potraživanja, ne samo za 2017. godinu, kako se već više od pola godine predlaže od strane Sindikata, već u cjelokupnom periodu u kojem Ministarstvo nije uplaćivalo sredstva po osnovu člana 30 GKU," zaključio je Kalezić.

Bonus video: