Vuković: Plan krojen po mjeri Demokrata; Krapović: Mlatite političku priču bez efekta

Do žučne rasprave u budvanskom parlamentu došlo je nakon što je šef odorničkog kluba DPS Marko Vuković ocijenio je da Plan za Stari grad urađen isključivo po političkoj podobnosti i da nema govora ni o kakvom smanjenu privremenih lokalcija ni oko Straroga grada, ni na petrovačkom šetalištu
127 pregleda 29 komentar(a)
Budva šankovi, Foto: Vuk Lajović
Budva šankovi, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.05.2017. 17:09h

Glasovima odbornika vladajuće koalicije (Demokrate, DF, SDP, URA, LP, SNP, DEMOS), nakon burne tročasovne rasprave, uprkos oštrom protivljenju opozicione DPS i SD, usvojeni su Plan postavljanja privremenih objekta u kontakt zoni i unutar Staroga grada, kao i predlog Plana privremenih lokacija od Jaza do Buljarice. Odbornik SNP ostao je uzdržan prilikom glasanja za Plan privremenih objekata za Stari grad.

Planovima je predviđeno da se na cjelokupnoj teritoriji Opštine Budva postavi 570 privremenih objekata, 30 manje nego lani.

Međutim, iako je prvobitnim Planom bilo predviđeno da velike vitrine za sladoled pored takozvanog “Zvona” ispod bedema neće biti, te se na tome insistiralo, naknadnim amandmanom DF, za koga su glasali, čak i nekoliko odbornika DPS, sporna vitrina je vraćena na starogradski trg. Međutim, druga vitrina za sladoled samo par metara dalje, nije naknadnim amandmanom uvrštena u plan.

To je potvrdilo i sumnje DPS o političkoj selekciji. Protiv vraćanja sladoleda podno bedema, protiv su iz redova vladajuće koalicije bili jedino odbornik Demokrata Đorđe Zenović i nezavisni odbornik Stevan Džaković.

Opozciona DPS ustvrdila da je Plan urađen na osnovu političke selekcije, čime je ugostiteljima bliskim novoj vlasti omogućeno da rade i imaju veće profite, a uklanjane terase i šankove ljudima bliskim DPS. Iz odborničkih klupa vladajuće koalicije smatraju da selekcije ni po kom osnovu nije bilo.

Navodeći da je prethodni Plan privremenih objekata za Stari grad prestao da važi 31. decembra, v.d sekretara za urbanizam Stevo Davidović je kazao da se pristupilo hitnoj izradi novog planskog dokumenta, ali da je bilo kratko vrijeme da se uvaže sve Smjernice Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

“Nakon sezone biće formirana stručna komisija koja će do kraja godine izvršiti ozbiljnu reviziju oba planska dokumenta. Novim Planom smo kvadraturu ugostiteljskih terasa unutar i oko Staroga grada smanjili za ukupno 560 kvadrata, što je za 23 odsto u odnosu na prethodnu godinu”, naveo je Davidović.

Do žučne rasprave došlo je nakon što je šef odorničkog kluba DPS Marko Vuković ocijenio je da Plan za Stari grad urađen isključivo po političkoj podobnosti i da nema govora ni o kakvom smanjenu privremenih lokalcija ni oko Straroga grada, ni na petrovačkom šetalištu

“Bavili ste se isključivo obračunom sa političkim neistomišljenicima. Ovo je prodaja magle, šminka i zavaravanje građana Budve za sve ono što ste obećali. I koje su to promjene? Uklonili ste dva reda stolova gradske kafane hotela “Mogren", HG “Budvanska rivijera,” kompanije koja je uvijek bila na usluzi građana Budve. Najlakše je udariti na državnu kompaniju, jer tu nema privatnih interesa, nema se kome zamjeriti. Uklonili ste tri šanka, onima koji nijesu politički istomišljenici, a ostavili onima koji su za vlast, da bi povećali promet. Isto je i za sladoled. Onaj ko je za vlast njemu se vitrine vraća u Plan, a onaj koji ima sve uslove da ima vitrinu, ali nije politički podoban, njemu se uklanju. Plan se kroji već mjesec dana, obilaze se ljude, vršpe se pristici, obavljaju tajni razgovori”, kazao je Vuković aludirajući na gradonačelnika Krapovića.

Navodeći ni da on nije zadovoljan Planom, gradonačelnik Dragan Krapović je ocijenio da se prvi put u proteklih 15 godina dešava situacija da u planu privremenih lokacija nije dodata ni jedna nova, već ih je obrisano 30.

“Mlatite političku priču, bez ikakvog efekta. Ne pada mi na pamet da bilo kome što uzmem po bilo kome aršinu, političkom, nacionalnom…. Dok sam ja na vlasti neće se nikome uskraćivati na takav način. Zatekli smo haotično stanje i počeli smo da radimo uz velike opstrukcije, kako na državnom, tako i lokalnom niovu da riješimo problem. Šankovi su obrisani, nijesmo prebrojavali krvna zrnca, niti gledali političku pripadnost. Jedan od šankova tamo stoji 25 godina. Ni jedna od terasa ne pripada ni Demokrama niti bilo kome u ovoj koaliciji. Stručna komisija će uraditi svoj posao nakon sezone i vjerujem da ćemo uspjeti da se stanje uredi”, kazao je Krapović.

Da je bilo političkih obračuna ustvrdio je Božo Lazović (DPS), koji je optužio je gradsku upravu da mu je uklonila šank, gdje je radilo njegovo troje djece, a omogućila rad politički podobnima.

“Imam troje djece koje nigdje ne rade. Na osnovu čega ste izbrisali tri, a ostavili dva šanka. Hoću da vidim da li je ovim što su ostali u đedovinu ostao trg ispred Staroga grada. Promovisali ste pobjede a ne podjele. Šankovi su postavljeni 2010. kada je DPS bio na vlasti i tad su svi mogli da rade. Sada samo oni podobni novoj vlasti. Govorili ste “pobjede , a ne podjele” a sada ste upravo napravili podjele. Da poštujete zakon, trebalo bi na tender da date šankove, pa ko ponudi najveću cijenu neka bude zakupac. Znači, vi kažete neko može da radi, a moja djeca ne mogu”, kazao je Lazović.

Prema riječima Mladena Mikijelja (DF) opštinska vlast je opravdala povjerenje građana i smanjila broj privremenih lokacija.

“Plan privremenih objekata nije politički motivisan. Stopirali smo devastaciju grada i uspjeli da usmjerimo u drugom pravcu”

Navodeći da planovima nije ništa ozbiljno urađeno na sređivanju situacije, Milena Raičković (SD) je kazala da je mislila da će na osnovu predizbornih obećanja, nova gradska uprava smanjiti broj lokalcija za najmanje 50 odsto oko Staroga grada, a desilo se suprotno.

“I dalje imate ulično privređivanje. Bojim se da će nas i ove godine sačekati vašarište na koje se žalimo prethodnih godina”, kazala je Raičković.

Valentina Tadić (PzP) navela je da je nemoguće se za kratko vrijeme riješi problem velikog broja lokacija koje je ostavila DPS vlast.

Gojko Ljubanović (DPS) je podsjetio da je DPS dok je bio na vlasti davao svima lokacije, i nije se gledala politička pripadnost, već da bi ljudi mogli prehraniti porodice.

“Na vlasti ste sada vi, pa možete da raditi šta hoćete. Ali ne mogu da vjerujem da od dva sladoleda kod Zvona ispred Staroga grada, jedan ucrtavate naknadno, jer je pripadnik vaše partije, a drugome koji nije podoban - ne”, naveo je Ljubanović.

Boris Rafailović (DPS) zapitao je kako je moguće da su šankovi već postavljeni ispred Staroga grada, a da tek Skupština je danas raspravljamo o Planu, dok nezavinsni odbornik Stevan Džaković je ocijenio da plan nije dobar, ali da je mnogo gore ono što je naslijeđeno od DPS vlasti.

Navodeći da dolaze opstrukcije sa svih strane, Božena Jelušić (URA) je kazala da je gradska uprava “počela jednu vrstu liječenja” i ponuđenim planom je urađeno onoliko koliko se moglo, a da je sada na inspekciji da uradi svoj dio posla.

Sjednica započeta bez kvoruma?

Početak skupštinskog zasijedanja obilježile su optužbe opozcionog DPS da je vladajuća koalicija (Demokrate, DF, SDP, URA, LP, SNP, DEMOS) izvršila "pravno nasilje."

U toku prozivke, odborici DPS i SD su bili van skupštinske sale, kada je šef parlamenta Đorđije Vujović konstatovao ostavke i imenovanje dva nova odnbornika, od kojih je jedan bio iz redova DF. Nova gradska vlast ima skupštinsku većinu 17 od 33 odbornika.

Vujović je konstovao nove mandate, kada je u sali bilo 17 odbornika, od kojih je jedan upravo bio Milan Šoljaga, kome se konstatovao odbornički mandat.

Nakon što je započeo sjendnicu u salu su ušli odbornici DPS I SD, negodujući da je prekršen Poslovnik i zakon, jer u sali nije bilo kvoruma da se konstatuju novi odbornički mandati, da novi odbornik sam sebe ne može imenovati.

Šef odborničkog kluba DPS Marko Vuković optužio je šefa parlamenta da je prekršio zakon i poslovnik i najavio Upravnom sudu tužbu za poništenje svih odluka koje su donijete na nelegitimnoj sjednici.

“Prekršili ste procedure i niste mogli da započnete ovu sjendicu jer niste imali kvorum. To nije ništa novo, jer to je postala praksa da kršite Poslovnik. Ovo je više od pravnog nasilja. Svima je jasno I o tome priča cijeli grad da je ova koalicija u fazi raspada, da obezbjeđujete kvorum ucjenama i pristicima na svoje odbornike da bi se pojavili na sjednicu. Prekinite da kršite zakon, jer ovo je zaista ozbiljno”, naveo je Vuković.

Bonus video: