Uprava: Na tržištu nema nebezbjedne piletine iz Brazila

Crna Gora uvozi samo iz objekata odobrenih od strane EU, iz kojih uvoze i sve zemlje EU, te stoga, kako je poručila Daković, nema nikakve bojazni da se na tržištu može naći nebezbjedna piletina iz Brazila
435 pregleda 5 komentar(a)
Vesna Daković, Biljana Blečić, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Vesna Daković, Biljana Blečić, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 30.05.2017. 17:18h

Na crnogorskom tržištu nema nebezbjedne piletine iz Brazila, a u Crnu Goru je u 2017. godini uvezeno ukupno 11 pošiljki brazilske piletine koja je prošla kontrolu na zdravstvenu ispravnost, saopštila je danas direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Vesna Daković.

Kako je kazala, laboratorijske analize na sve moguće parametre bezbjednosti hrane su potrvdile ispravnost svih pošiljki, a meso u protivnom ne bi bilo pušteno u promet

Daković je na vanrednoj konferenciji za novinare, organizovanoj povodom posljednjih medijskih navoda glavne veterinarske inspektorke Mirjane Drašković o uvozu nebezbjedne brazilske piletine u Crnu Goru, istakla da se meso iz Brazila u Crnu Goru uvozi pod najstrožijom kontrolom.

„Za razliku od EU, gdje se 20 odsto pošiljki iz Brazila kontroliše na sve parametre bezbjednosti hrane, u Crnoj Gori se svaka pošiljka, dakle 100 odsto pošiljki, kontroliše na sve ove parametre. Svi parametri na koje se ispituje hrana u EU implementirani su i u crnogorsko zakonodavstvo i naše laboratorije su potpuno osposobljene za njihovo ispitivanje“, kazala je Daković ističuči da to garantuje da je uvezeno meso iz Brazila bezbjedno.

Crna Gora uvozi samo iz objekata odobrenih od strane EU, iz kojih uvoze i sve zemlje EU, te stoga, kako je poručila Daković, nema nikakve bojazni da se na tržištu može naći nebezbjedna piletina iz Brazila.

Daković je kazala da se sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori gradi u skladu sa EU propisima, da Uprava za bezbjednost hrane kao institucija ima izuzetan ugled kod EK i partnerskih institucija iz zemalja regiona, te da neće dozvoliti da ovakav ugled naruši bilo koji pojedinac.

Nakon što je saopštila činjenice o uvozu i ispravnosti piletine iz Brazila, direktorica Uprave za bezbjednost hrane naglasila je da je "zbog obaveze prema građanima po ko zna koji put imala potrebu da činjenicama opovrgava neistine koje u javnosti plasira gospođa Drašković, te da je krajnje vrijeme da se jasno saopšti gdje je, zapravo, problem u crnogorskom sistemu bezbjednosti hrane."

„Već duži niz godina, Mirjana Drašković, kao najava za turističku sezonu, ili neku strukturnu promjenu u institucijama sistema, iznosi u javnost neistine. Informacije kojima uzbunjuje javnost u Crnoj Gori, simptomatično, uvijek u vrijeme turističke sezone, odnose se na opasnosti po potrošače od nebezbjedne hrane. Samo se navodne opasnosti mijenjaju, od brazilske piletine, preko vinobrana, virusa kvrgave kože, do „leukemije goveda“, kazala je Daković ističući da time nanosi štetu i građanima, i ekonomskom sistemu Crne Gore kao turističke destinacije.

Ona je poručila da su svi koji rade u sistemu bezbjednosti hrane u Crnoj Gori spremni da odgovaraju i pred građanima i nadležnim institucijama za posao koji rade, a Mirjanu Drašković je javno pozvala da se na isti način stavi na raspolaganje za svoje postupanje, kao glavni veterinarski inspektor i jedan od ključnih ljudi odgovornih za bezbjednost hrane.

Pomoćnica direktorice Uprave za bezbjednost hrane Biljana Blečić izrazila je "žaljenje što po ko zna koji put, tokom posljednje dvije decenije, predstavnici Uprave moraju da saopštavaju činjenice demantujući neistine koje plasira Mirjana Drašković, trošeći dragocjeno vrijeme i energiju potrebnu za svakodnevne i kompleksne obaveze koje nameće funkcionisanje sistema bezbjednosti hrane."

Ona je i ovom prilikom detaljno pojasnila način kontrole mesa iz uvoza, konkretno piletine iz Brazila, ističući da "granični inspektori odgovorno rade svoj posao i ni jedna nebezbjedna pošiljka ne može stići na tržište Crne Gore, jer se takva pošiljka uništava ili vraća izvozniku."

Drašković: Nisam ni kazala da je meso uvezeno

Glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković naglašava da nije izjavila da se zaražena piletina iz Brazila nalazi na crnogorskom tržištu, ali u razgovoru za TV Vijesti ponavlja da piletinu iz ove zemlje ne bi trebalo uvoziti.

Kako je kazala, razloga je više, počev od načina uzgoja živine do transporta. Ona podsjeća da je crnogorska veterinarska inspekcija salmonelu u brazilskom pilećem mesu pronašla u novembru prošle godine, te da ovih dana pošiljke salmonelom zaraženih pilećih filea u Brazil vraćaju Albanija i Hrvatska.

Bonus video: