JPU Dragan Kovačević obilježila 67 godina postojanja

Predsjednik Savjeta roditelja JPU “Dragan Kovačević”, Novica Gardašević, podsjetio je da je Nikšić kroz bogatu sportsku istoriju iznjedrio mnoge šampione
190 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.05.2017. 10:32h

Javna predškolska ustanova (JPU) “Dragan Kovačević”, u sklopu koje funkcioniše 19 vaspitnih jedinica sa oko dvije hiljade mališana, proslavila je 67. godina postojanja. Tim povodom na stadionu fudbalskog kluba “Sutjeska” organizovane su sportske igre sa revijalnim i takmičarskim djelom u kojima je učešće uzelo oko 750 mališana iz JPU „Dragan Kovačević“, Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i Sportsko-rekreativnog društva „Specijalna olimpijada“.

Otvarajući manifestaciju direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Marijana Nikolić Vučinić kazala je da će ministarstva prosvjete i sporta zajedno organizovati što više sportskih aktivnosti za najmlađe.

„Ova armija mališana me dodatno obavezuje da kao ministar sporta strateški utabam put da sva naša djeca od malih nogu zakorače u svijet sporta koji će kroz zabavu i učenje doprinijeti njihovom srećnom i pravilnom odrastanju“, kazao je ministar sporta Nikola Janović

Baveći se sportom, kazao je Janović, djeca od malih nogu razvijaju svijest o sebi i drugima, o timskom radu, uče kako da pobijede, ali i da prihvate poraz, kao i da granice, osim onih koje sami sebi postavimo, ne postoje. Prema njegovim riječima nakon školskog, novi izazov biće predškolski sport jer je uvođenje fizičkog vježbanja na svakodnevnom nivou najzdraviji i najbolji način za prevenciju i liječenje velikog broja deformiteta i bolesti. Ministarstvo sporta će, kako je obećao prvi čovjek tog resora, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i lokalnom upravom, podržati ideju koja postoji od ranije – da se u Nikšiću otvori prvi državni sportski vrtić koji će biti opremljen u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Radmila Backović, direktorica JPU „Dragan Kovačević“, kazala je da vrtići predstavljaju osnovu obrazovnog sistema i posebnu vrijednost u društvenom bitisanju grada i države. Podsjetila je da je ta ustanova prošle godine dobila dva prestižna priznanja – „Oktoih“ i najvišu opštinsku nagradu „18.septembar“.

Govoreći ispred Paraolimpijskog komiteta Marijana Goranović je istakla da su djeca iz “Specijalne olimpijade” i Dnevnog centra pravi put primjer da pokažu šta znače sportski duh, istrajnost, volja i posvećenost.

“Sport ne poznaje granice i različitosti među nama”, poručila je Goranović.

Predsjednik Savjeta roditelja JPU “Dragan Kovačević”, Novica Gardašević, podsjetio je da je Nikšić kroz bogatu sportsku istoriju iznjedrio mnoge šampione.

“Nadamo se da ćemo upravo među ovim mališanima koji ovdje nastupaju imati i neke nove šampione. Naš grad i država ne treba da brinu za budućnost sporta jer ovi mališani su potvrda da će crnogorski sport opstati”, poručio je Gardašević.

Galerija

Bonus video: