I nepokretan pliva, trči i vozi

Češki takmičar je u Kotoru, poput ostalih učesnika, isplivao distancu od 1,9km, vozio bicikl 90 km i “trčao” 21,1 kilometar
170 pregleda 0 komentar(a)
Honza Tomanek, Foto: Ocean Lava Montenegro
Honza Tomanek, Foto: Ocean Lava Montenegro
Ažurirano: 29.05.2017. 19:20h

Među više od 300 takmičara na drugom Ocean Lava takmičenju, našao se i jedan koji je posebno inspirisao sve koji su se tih dana našli u Kotoru. Honza Tomanek iz Češke ostaće upamćen kao prvi paraplegičar koji je učestvovao u jednom triatlon takmičenju u Crnoj Gori. I to već u prvoj godini nakon što je paratriatlon, na lani održanoj Paraolimpijadi u Riju, i zvanično upisan na listu paraolimpijskih sportova.

Honza (30) svoj život dijeli na godine prije i one poslije automobilske nesreće 2002, kada je završio u invalidskim kolicima. Sportom se bavi cijelog života, a biciklizam je njegova prva i najveća sportska ljubav. Nakon nesreće je, kaže, ipak morao da razmisli šta dalje sa sportskim životom.

"Sport mi je jako nedostajao u to vrijeme nakon nesreće. Ipak, vremenom sam se polako vratio upravo biciklizmu. Sada je vožnja malo drugačija, ali ne bitno”, navodi na on.

Danas je Honza profesionalni paratriatlonac, a vožnja bicikla je samo jedan segment njegovog sportskog života. Paratriatlon, kao triatlon uopšte, podrazumijeva još i trčanje i plivanje. Honza trenira u prosjeku tri sata dnevno, uglavnom se bazirajući na biciklizam.

Kada se priprema za takmičenja poput Ocean Lava, u treninge uključuje više plivanja i trčanja. Češki takmičar je u Kotoru, poput ostalih učesnika, isplivao distancu od 1,9 km, vozio bicikl 90 km i “trčao” 21,1 km. I iz Kotora je otišao prezadovoljan, posebno zbog novog ličnog rekorda, po kojem, kažu upućeni, svaki takmičar najviše i pamti trke na kojima učestvuje.

"Za Ocean Lava Montenegro sam čuo od prijateljice i, fasciniran lokacijom, odlučio sam da učestvujem. Osim atraktivnosti same trke, bio sam uvjeren i u spremnost organizatora za moje učešće”, rekao je on “Vijestima”.

Honza je prezadovoljan organizacijom takmičenja, tehničkom podrškom i vodičima koji su mu pomogli tokom plivanja. Zamjerku jedino ima na teren kuda je vozio, jer su ga usporavali brojni ležeći policajci.

"To je jedina slabost trke. Ipak, svjestan sam njihove uloge u saobraćaju, pa to ne bih navodio kao pritužbu. To je samo tema o kojoj bi trebalo razmišljati ubuduće, u smislu optimizacije staze za sportiste sa invaliditetom”, navodi on.

Igor Majer, predsjednik Triatlon saveza Crne Gore i organizator Ocean Lava takmičenja u Kotoru, sa zadovoljstvom je ugostio češkog paratriatlonca, koji je u Kotoru ostao 10 dana.

"Moja misija je da promovišem sport koji upražnjavaju i paraplegičari, među kojima je paratriatlon izuzetno popularan”, kazao je Majer “Vijestima”.

U Crnoj Gori, uprkos zakonskoj obavezi investitora, mnogi objekti nisu prilagođeni OSI. Jedan od problema su i smještajni kapaciteti. Majer kaže da su dva mjeseca u Kotoru tražili adekvatan smještaj, koji bi zadovoljio sve Honzine potrebe.

"Nisam želio da to što je teško bilo ispuniti takve zahtjeve, utiče na odluku da takmičar Honzinih kapaciteta i performansi ne dođe i ne bude gost na našoj trci”, kazao je Majer. On se nada da će Honzino učešće inspirisati i druge parasportiste da se počnu baviti triatlonom.

"Nadam se i da će mnogi shvatiti da moramo biti jači od izgovora i da su granice samo u našim glavama. Honza je bio tu da nas nauči važnu životnu lekciju koja nema cijenu”, rekao je Majer.

Triatlon je skup sport, reći će vam Honza. Ipak, on će vam reći i da ne odustajete ukoliko želite da se posvetite tom sportu.

"Počnite sa jednom disciplinom, pa vremenom dodajite i ostale. Nabavka opreme često pada na teret sportiste, ali opremu je moguće obezbijediti i kroz sponzorstva”, poručuje češki takmičar.

Zbog velikog interesovanja, u 2018. će ograničiti broj učesnika

Ocean Lava takmičenje, koje su učesnici proglasili "najboljom trkom u Evropi u poludistanci", ove godine bilježi nevjerovatan skok u broju takmičara. Iz organizacije stoga navode da će za sljedeću godinu vjerovatno morati da ograniče broj učesnika.

Kada je lani organizovano prvi put, na to nadmetanje se prijavilo 45 takmičara. Ove godine, u Kotoru se u triatlon poludistanci takmičilo 320 učesnika iz 31 države Evrope, Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"To je nevjerovatan rast i za 2018. ćemo morati da napravimo procjenu koji je maksimalan kapacitet Kotora za organizaciju ove trke", rekao je "Vijestima" Majer.

On očekuje da će trka za 2018. biti rasprodata, posebno na novim tržištima kao što su Austrija, Njemačka, Danska, Švedska.

Majer je rekao i da preliminarni rezultati pokazuju da je zbog trke, koja je održana 14. maja, Kotor posjetilo preko 1.000 gostiju, te da je ostvareno preko 4.000 noćenja u predsezoni. Neki od gostiju, poput Honze, u gradu su ostali 10, neki i nedjelju dana.

"I svi su, čak i ako su planirali odlazak u druge crnogorske, pa i gradove u Hrvatskoj, na kraju ostajali samo u Kotoru", ponosno navodi Majer.

Organizaciju trke pomoglo je i 350 volontera iz svih gradova Bokekotorske, od čega je najviše njih iz Srednje pomorske škole iz Kotora. Majer je zahvalan i ženama, te brojnim ugostiteljima iz Boke, koji su u danima održavanja trke, pripremali hranu za učesnike i goste, te promovisali specijalitete i na najbolji mogući način promovisali taj dio Crne Gore.

Zbog COK-a nema novca za triatlonce

Triatlon savez Crne Gore ove godine nije dobio sredstva na konkursu Ministarstva sporta, uz obrazloženje da triatlon, prema kategorizaciji Crnogorskog olimpijskog komiteta, nije olimpijski sport.

Triatlon je olimpijski sport od 2000, a od Paraolimpijade u Riju prošle godine, i paraolimpijski sport.

"Nadam se da će Crnogorski olimpijski komitet ispraviti tu grešku u najkraćem roku i da ćemo nekim naknadnim aktom ipak dobiti sredstva od Ministarstva sporta", rekao je "Vijestima" Majer, dodajući da je Triatlon savez tokom posljednje dvije godine "postavio visoke standarde, unaprijedio triatlon sport do nevjerovatnih granica".

"Ovo je ogroman udarac od kojeg se nećemo moći oporaviti, ukoliko odluka Ministarstva sporta bude konačna".

Bonus video: