Feribot u rezalištu gdje će sada trenirati

Uniji pomoraca ponuđena mogućnost kontrole sprovođenja obuke u praksi
53 pregleda 1 komentar(a)
Feribot, Foto: Siniša Luković
Feribot, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.05.2017. 18:32h

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije odgovorilo na pitanja kako dva pomorska Trening centra u Baru, izvode dio praktične obuke iz oblasti spašavanja na moru, opreme za spašavanje i borbe protiv požara na brodu, a za koju su prethodno koristili takozvanu živu opremu na feribotu „Sveti Stefan 2“.

Uslov da posjeduju živu opremu za izvođenje tih vrsta obuka što je uslov da bi dobili licencu za rad, Trening centar barskog privatnog Pomorskog fakulteta, odnosno kompanije „BMV Shipping Services“, riješili su tako što su potpisali ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom „Barska plovidba“, za korišćenje kapaciteta i opreme na feribotu „Sveti Stefan 2“ kada je on u barskoj luci.

Međutim, tom brodu je krajem prošle godine isteklo važenje dokumenata o tehničkoj ispravnostu, pa je time automatski i spasilačko-protivpožarna oprema broda postala nevalidna. Dotrajali feribot nedavno je isplovio uz Bara na svoje posljednje putovanje do Turske, gdje će „Sveti Stefan 2“ biti izrezan u staro željezo, pa su time dva barska trening centra i fizički ostala bez neophodne opreme.

„Ukoliko se prilikom vršenja kontrole centara za obuku pomoraca i obrazovnih ustanova koje se bave obukom, utvrdi da ne ispunjaju uslove “Pravilnika o vrstama zvanja i načinu sticanja ovlašćenja pomoraca” i IMO modela kursa po pitanju opreme, doći će do privremene suspenzije dozvole za rad po pitanju vršenja obuke koja je bila predmet kontrole,” kazao je “Vijestima” direktor Direktorata za pomorstvo u MSP, kapetan Vladan Radonjić.

On međutim, nije komentarisao što se događalo proteklih mjeseci kada je ta obuka izvođena na pravno nevalidnoj opremi “Svetog Stefana 2”.

Za kontrolu i sertifikovanje pomorskih trening centara i obrazovnih ustanova koje vrše obuku pomoraca, određena je međunarodna klasifikaciona kuća “Bureau Veritas” čiji inspektori bi stalno trebalo da pod nadzorom drže ove ustanove i provjeravaju da li one poštuju međunarodne standarde .

Sumnje u način na koji pojedini centri vrše obuku za koju ih je država registrovala, izrazili su i u Uniji pomoraca Crne Gore.

“U posljednje vrijeme smo imali i intenzivne sastanke sa NVO “Unija pomoraca” koja je izrazila želju da pomogne MSP u kontroli centara za obuku i obrazovnih institucija, tako da smo sada u fazi pronalaska modela zajedničkog djelovanja sa ciljem usavršavanja onoga što je MSP započelo prije dvije godine, a što je dovelo naše pomorce na Bijelu listu Evropske komisije”, kazao je Radonjić.

Bonus video: