"Maksimus" pod hipotekom države

Kompanija ”Top Hill” kupila je minulog ljeta kotorski ”Maximus” i tako postala vlasnik najelitnijih noćnih klubova na Jadranu...
116 pregleda 3 komentar(a)
Refresh Maximus, Foto: Maximus
Refresh Maximus, Foto: Maximus
Ažurirano: 25.05.2017. 19:21h

Država je blokirala imovinu budvanske kompanije “Top Hill”, stavljajući hipoteku na popularnu kotorsku diskoteku ”Maximus” zbog poreskog duga od 63.144 eura.

Hipoteka je kao teret 18. maja upisana u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na ukupno 1.689 kvdrata poslovnog prostora, izgrađenog u okviru spomeničkog kompleksa kotorske Citadele.

Prema najnovijim podacima Centralne banke, među 15.500 preduzeća sa blokiranim računima, nalazi se i “Top Hill”, koji je u blokadi 13 dana.

Kompanija ”Top Hill” kupila je minulog ljeta kotorski ”Maximus” i time postala vlasnik najelitnijih noćnih klubova na Jadranu.

“Top Hill” je vlasnik istoimene diskoteke na brdu Toliš iznad Budve, koja je 2012. u Monte Karlu proglašena za najbolji noćni klub na svijetu u konkurenciji diskoteka iz Nju Jorka i Majamija.

Firma čiji se vlasnici kriju iz ofšor kompanije ”Domino investment” sa Maršalskih ostrva, postala je prošlog avgusta vlasnik “Maximusa“ koji je prethodno sudski izgubila Zoja Dudić, udovica ubijenog Dragana Dudića Frica.

Vrhovni sud je u julu prošle godine odbio kao neosnovanu reviziju Dudićeve, koja je tražila poništenje presuda Osnovnog i Višeg suda da poslovni prostori ostaju u vlasništvu “Hipo Alpe Adria lizinga”.

Diskoteka “ Maksimus ”, kao dio imperije Duidića, nekada najbogatijeg Kotoranina koji je bio poslovni partner narko bosa Darka Šarića optuženog za međunarodni šverc kokaina, prešla je u vlasništvo “Hypo Alpe Adria lizinga” nakon što nije otplaćivan kredit od pet miliona eura za koji je založio noćni klub.

Višegodišnji sudski spor tokom kojeg je Zoja Dudić pokušala da dokaže da nije znala za poslovne odluke supruga, okončan je u korist banke.

Samo mjesec od pravosnažnosti presude, diskoteka prelazi u ruke firme ”Top Hill”.

Riječ je o prizemlju od 440 kvadrata, te tri suterenska prostora od 596, 315 i 338 kvadrata, koji su prethodnih godina bili uknjiženi na “Hypo Alpe Adria lizing”.

Budvanska firma je kupila diskoteku, po svemu sudeći, za 2,3 milion eura, na koliko su uzeli kredit kod Druge crnogorske banke.

Banka je upravo na tu sumu upisala hipoteku te zabranu otuđenja i opterećenja, a ”Topl hill” se obavezao da će kredit vratiti do 1. septembra 2020.

Zakupnina na Toplišu 9 miliona eura

Kompanija “Top Hill” je u junu 2012. na javnoj licitaciji zakupila na 30 godina zemlju Opštine Budva na brdu Topliš, na kojoj se nalazi istoimena diskoteka.

Riječ je o jednom od dobro zaključenih poslova lokalne uprave jer se kompanija obavezal da će do 2042. godine, kada ističe zakup, u opštinsku kasu uplatiti gotovo devet miliona eura, odnosno 300.000 godišnje. Za zakup 3.900 kvadrata firma mjesečno plaća 69.817,10 eura od 15. juna do 15. septembra.

Tokom ostatka godine, mjesečna zakupnina iznosi 13.963,42 eura.

Bonus video: