Dobro rade iako im se duguje 12 plata

Vuksanovićeva je ocijenila da nije pravedno što se zaposlenima duguju zarade, ali da se se situacija, za sada, ne može izmijeniti, jer je lokalna uprava dodatno opterećne brojnim tužbama bivših funkcionera
1 komentar(a)
Centar za kulturu Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Centar za kulturu Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.05.2017. 19:40h

Žiro-račun kolašinskog Centra za kulturu u blokadi je već nekoliko mjeseci, a zaposlenima se duguje 12 zarada.

Do takve situacije u jednoj od institucija sa najvidljivijom i najuspješnijom djelatnošću u gradu došlo je zbog prinudnih naplata po tužbama bivših članova upravnih odbora, kažu u lokalnoj upravi.

Gradonačelnica Željka Vuksanović kaže da u opštinskoj kasi nema novca za isplatu zarada koje se duguju za devetoro zaposlenih.

Tvrdi da je Opština ispunila obaveze planirane budžetom prema toj ustanovi, ali i da bi, da ima novca, bilo i volje da se isplati dug zaposlenim.

Zaposleni su kolateralna šteta činjenice da bivša DPS vlast nije isplaćivala naknade bivšim članovima savjeta od 2008. do 2014. Njima treba da bude isplaćeno oko 60.000 eura.

Vuksanovićeva je ocijenila da nije pravedno što se zaposlenima duguju zarade, ali da se se situacija, za sada, ne može izmijeniti, jer je lokalna uprava dodatno opterećne brojnim tužbama bivših funkcionera.

U Centru očekuju da će, kada se riješe preostale blokade koja su sada između 3.000 i 4.000 eura, uspjeti da obezbijede i uslove za redovniju isplatu zarada.

Iako su ove godine primili samo dvije zarade, u Centru kažu da su realizovali sve do sada planirane aktivnosti i da će slično biti i u narednom periodu.

U Centru je tokom minule dvije godine broj zaposlenih smanjen za 26.

Promjena zakona uslovila je i znatno veće otpremnine za one koji su ostali bez posla, pa je i to dijelom uticalo na finansisku situaciju. Radnicima koji su sporazumno raskinuli radni odnos ili su proglašeni tehnološkim viškom, isplaćena su sva dugovanja.

Iz budžeta se za Centar godišnje izdvaja oko 120.000 eura.

Prinudne naplate članova savjeta koštale više od 60.000

Članovi Savjeta Centra za kulturu, po osnovu naknade za članstvo od septembra 2010. do oktobra 2014. godine, pravosnažim sudskim odlukama naplatili su 29.975 eura.

Prema podacima sa sajta Opštine, plaćeno je i 6.865 eura zatezne kamate i sudskih troškova.

Njihove kolege iz saziva od 2008. pa do avgusta 2010. godine, dobili su 15.290 eura po osnovu pravosnažnih sudskih odluka. Dosuđena im je i zatezna kamata od 7.308 i troškovi postupaka od 2.984 eura.

Bonus video: