Budva dobila spor sa investitorom iz Rusije

Apelacioni sud donio je presudu kojom se žalba tužioca odbija kao neosnovana i potvrđuje presuda Privrednog suda...
1 komentar(a)
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Petrovac, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.05.2017. 19:17h

Apelacioni sud presudio je u korist Opštine Budva u sporu koji ruski državljanin Konstantin Skvorcov vodi zbog nadoknad štete od oko 7,9 miliona eura.

Sud je odbio žalbu i potvrdio raniju presudu podgoričkog Privrednog suda, čime je Opština uspjela da dobije jedan od najskupljih sudskih sporova koji se protiv nje vode, saopštio je sekretar za zaštitu imovine Nikola Plamenac.

"U sudskom postupku koji Skvorcov vodi protiv Opštine Budva radi naknade štete i izgubljene dobiti u ukupnom iznosu od 7.972.600 eura, Apelacioni sud donio je presudu kojom se žalba tužioca odbija kao neosnovana i potvrđuje presuda Privrednog suda od 12. jula prošle godiner", kazao je za "Vijesti" Plamenac.

On je podsjetio da je presudom Privrednog suda odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev, kojim je Skvorcov tražio da mu Opština plati 1.972.600 eura na ime naknade štete za uložena novčana sredstva i još šest miliona eura na ime izgubljene dobiti koju bi navodno ostvario izgradnjom stambene zgrade i prodajom stanova.

Skvorcov je namjeravo da izgradi zgradu u Petrovcu, za šta je platio i komunalije.

Opština Budva nije izgradila prilazni put, što je, prema tumačenju Rusa, bila dužna da uradi, jer je platio komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

To je bio i osnov da traži izgubljenu dobit koju bi ostvario prodajom stanova u zgradi.

Protiv Opštine Budva vodi se više od 100 sudskih sporova, čija vrijednost premašuje 50 miliona eura.

Iznos je realno i veći ako se računaju dva nova spora koji je pokrenula njemačka kompanija WTE za isplatu 14,5 miliona eura.

Riječ je o iznosu koji Njemci potražuju jer Opština navodno ne vraća kredit i ne plaća održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica.

Rus traži da mu vrate 250.000 koliko je platio komunalije

Skvorcov pred sudovima vodi i spor protiv Opštine Budva za povraćaj 250.000 eura, koliko je platio komunalije.

On traži raskid ugovora i povraćaj novca, jer Opština nije izgradila prilazni put.

U odgovoru na tužbu, Opština je istakla da još nije okončan postupak za dobijanje građevinske dozvole i da je izgradnja puta u investicionom planu.

Navode i da je Rus bio upoznat sa činjenicom da prilazni put ne postoji.

Bonus video: