Bezakonje vlasti, po običaju, narod će da plati

EPCG je tužbom tražila povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse od 2.813.114 eura, nakon što lokalna uprava, kako tvrde, nije htjela dobrovoljno da vrati novac
58 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vuković, Foto: Vijesti
Filip Vuković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 24.05.2017. 18:51h

Bivši predsjednik Opštine Pljevlja Filip Vuković i tadašnja opoziciona skupštinska većina kažu da nijesu odgovorni za nezakonitu odluku da se Elektroprivredi (EPCG) naplati ekološke naknade, što će građane koštati najmanje 360.000 eura kamate, ali i oko 2,5 miliona glavnice duga.

Viši sud u Bijelom Polju potvrdio je presudu pljevaljskog osnovnog, po kojem je Opština dužna da EPCG plati 2.565.964 eura, koliko je naplaćeno tokom Vukovićevog mandata 2007. i 2008.

Odluka o naplati ekološke takse koju je predložio Vuković, usvojenu glasovima DPS-a, ali i opozicije koja je tada imala većinu, građane će koštati i 360.000 eura po osnovu kamate, s tim što će taj iznos rasti sve do isplate duga.

Sud nije prihvatio zahtjev EPCG da se kamata obračuna od dana kada je Opština prinudno naplatila novac po tom osnovu, već od 15. maja 2015. kada je podnesena tužba.

EPCG je tužbom tražila povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse od 2.813.114 eura, nakon što lokalna uprava, kako tvrde, nije htjela dobrovoljno da vrati novac.

Navedeni iznos, po ocjeni Ustavnog suda, Opština je nezakonito naplatila po osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada zbog zagađivanja i zaštite i unapređenja životne sredine...

Vuković je “Vijestima” kratko saopštio da se ne osjeća odgovornim, iako je odluku predložio.

“Ne, ja sam uh ubjeđivao da glasaju za mene. Ali, oni su glasali za Miloja (Pupovića - SNP - sljedećeg predsjednika Opštine). Toliko o mom uticaju na opozicioni lokalni parlament”.

Tadašnji odbornik Srpske narodne sranke, a danas Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kaže da se opozicioni odbornici ne osjećaju nimalo odgovorni, zbog odluke koja će građane koštati bar 360.000 eura.

“Od tadašnje izvršene vlasti smo dobijali samo uvjeravanja da će taj posao biti završen i sa te strane ne osjećamo se nimalo grešni prema Opštini i građanima, jer smo mislili da Filip može više da uradi nego mi kod državnih vlasti. Glupo bi bilo da smo u to vrijeme glasali protiv, a oni tvrdili da postoji velika šansa da novac naplate”.

Iz EPCG su “Vijestima” kazali da će “blagovremeno odlučiti da li će pokrenuti postupak prinudne naplate, ili će sačekati da se pravosnažno okonča i spor po tužbi Opštine Pljevlja”.

Opština vodi spor protiv EPCG zbog naknade štete za komunalno opremanje deponije Maljevac.

Privredni sud nedavno je donio prvostepenu presudu kojom je EPCG obavezao da Opštini isplati 2.081.199 eura. Opština je uložila žalbu, s obzirom da je tužbom tražila naknadu štete u iznosu od 15 miliona eura.

Rovčanin za spor pred međunarodnim sudovima protiv EPCG zbog zagađenja

Nezavisni odbornik u Skupštini opštine Pljevlja Nikola Rovčanin ocijenio je da će doći do destabilizacije Opštine ako EPCG blokira račun.

On je zatražio hitnu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o “odgovornosti za ovakvo stanja i preduzimanju daljih koraka”.

Predlaže da Opština pred međunarodnim sudovima pokrene tužbu protiv EPCG zbog zagađenja životne sredine.

“Da je EPCG pokazala neki domaćinski odnos prema ovoj sredini, ne bi sigurno pokretali postupak ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom. To je još jedan dokaz da je ne zanima ova sredina, već samo profit. Ni lokalna uprava nije promišljeno djelovala... Krajem prošle godine zatražio sam da se donese nova odluka, na osnovu koje se to može naplatiti, ali je velika nepoznanica zašto sadašnja vlast još to ne namjerava da uradi“, kazao je Rovčanin .

Bonus video: