Knežević Starovlah na meti tužioca, ali ne da fotelju u MUP

Sumnja se da je oštetila MUP, jer je zaustavila proceduru ugradnje i održavanja softvera za Sektor kriminalističke policije
660 pregleda 4 komentar(a)
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
zgrada MUP. MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.05.2017. 06:09h

U Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici u toku je izviđaj protiv bivše načelnice Službe za informacione tehnologije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Nataše Knežević Starovlah, zbog sumnje da je oštetila tu ustanovu jer je zaustavila proceduru ugradnje i održavanje softverske aplikacije za Sektor kriminalističke policije sa preduzećem PGS Agency, sa kojim je MUP imao ugovor.

Apelacioni sud je ranije u tom slučaju potvrdio presudu Privrednog suda u korist PGS agency Dušana Mandića, a vlasnik je zatim podnio prijavu MUP-u i specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću protiv Starovlah.

U njoj je naveo da je Starovlah u avgustu 2012. “nakon objedinjavanja IT centra Uprave policije i MUP -a obustavila aktivnosti na realizaciji ugradnje softvera za Sektor kriminalističke policije”.

“I pored više naših molbi i zahtjeva da nam se omogući nastavak rada, bili smo i fizički spriječeni u tome. Jednostrano sačinjenim zapisnicima, u okruženju na koje se u našem odusustvu moglo uticati, kao i odbijanjem da se informišemo o navodnim nedostacima kako bi se otklonili, bezobzirno je i samovoljno prekršen Zakon o obligacionim odnosima”, naveo je Mandić.

“Vijestima” je iz SDT-a odgovoreno da je predmet proslijeđen na postupanje podgoričkom Osnovnom tužilaštvu, koje je potvrdilo da je u toku izviđaj protiv Starovlah.

“Specijalno državno tužilaštvo je ovom tužilaštvu dostavilo prijavu na koju se odnosi vaše pitanje. Predmet se nalazi u izviđaju”, navodi se u odgovoru ODT na pitanje o ishodu postupka protiv Starovlah zbog raskidanja ugovora MUP-a i PGS agency.

Ovakva procjena zbog koje je MUP oštećen je jedan od razloga što je nakon preuzimanja funckije ministar unutrašnjih poslova Mevldun Nuhodžić (DPS) razriješio Starovlah i uputio je na nižerangrirano radno mjesto, u filijalu u Danilovgradu.

Međutim, vladina Komisija za žalbe srušila je odluku ministra kojom je višegodišnju načelnicu Službe za informacione tehnologije zamijenila Tatjana Drobnjak.

Starovlah je na rješenja o postavljenju Drobnjak i svojim o raspoređivanju u Danilovgrad uložila žalbe Vladinoj Komisiji i one su prihvaćene, saznaju “Vijesti”.

Komisija je time, kao i više puta ranije prošle godine kada je bivši opozicioni ministar Goran Danilović suspendovao Starovlah, donijela istu i hitnu odluku.

Iz MUP-a i iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega je Starovlah razriješena sa pozicije. Starovlah je “Vijestima” kazala da je službenik Uprave policije i da nema ovlašćenja da odgovara na pitanja novinara. Funkciju šefa sektora za informacione tehnologije obavlja Tatjana Drobnjak, koja je to bila u tokom Danilovićevog mandata kada je Starovlah suspendovana zbog odbijanja naređenja ministra.

Ona je tada procijenila da Daniloviću ne može da dostavi podatke iz Centralnog biračkog spiska, a zatim je o tome tražila tumačenje Agencije za slobodan pristup informacijama i zaštitu ličnih podataka, iako po zakonu takvo pravo ima samo starješina organa, u tom slučaju - Danilović.

Starovlah je takođe početkom 2016. uoči parlamentarnih izbora, nakon nabavke AFIS sistema kojim su testirani takozvani fantomski birači, objavila kako je Centralni birački spisak potpuno čist. To je kasnije osporeno.

Mandić sumnjao da ga neko sabotira, pa prijavio Starovlah

Apelacioni sud je potvrdio da su PGS Agency i MUP bili u “kontinuiranom poslovnom odnosu” i da su 2012. potpisali sporni ugovor.

U to vrijeme ministar je bio Ivan Brajović, a šef policije Božidar Vuksanović. Vrijednost usluga po ugovoru MUP i PGS agency bila je 146.250 eura, a trebalo je da bude objavljen nakon završetka posla. Sudije su tokom postupka dokazale da MUP, koji je navodno imao primjedbe na softver, nakon izvršenih testiranja nije obavijestio tužioca o uočenim nedostacima, niti je u garantnom roku zahtijevao otklanjanje eventualnih nedostataka.

Mandić je u prijavi protiv Starovlah SDT i MUP-u napisao kako sumnja da je neko sabotirao njihov projekat. Ugovori tog preduzeća i Uprave policije pod lupom tužilaštva od 2012. kada je MUP po nalogu Brajovića, predao bivšoj tužiteljki za organizovani kriminal Đurđini Ivanović dokumentaciju o pet spornih ugovora o saradnji između UP i “PGS agency”, vrijednoj oko 675.000 eura. Među poslovima je i “Limenka”, za koju je nedavno SDT utvrdio da nije bilo osnova za krivično gonjenje iako je načinjena milionska šteta za državu i MUP.

Bonus video: