Budva bi da uvede red u taksi prevozu

Predviđeno je da će taksista biti kažnjen ako do odredišta ne prevozi putem koji putnik odredi, ne uključi, odnosno isključi taksimetar, ako je neuredan i puši, čeka putnike van stajališta...
234 pregleda 18 komentar(a)
Budva taksi, taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva taksi, taksi Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.05.2017. 19:27h

Opština Budva namjerava da rigoroznom kaznenom politikom uvede red u taksi prevozu.

Predlogom odluke o izmjeni i dopuni Odluke o organizaciji i načinu obavljanja auto taksi prevoza, predviđene su kazne od 500 do 10.000 eura.

To je deset, odnosno 20 puta više od dosadašnjih koje iznose od 50 do 500 eura.

Tasisti su ocijenili da represija ne može dovesti do poboljšanja ambijenta u kojem posluju i najavljuju generalni štrajk.

Česta je pojava da budvanski taksisti, posebno tokom ljetnje sezone, vožnju naplaćuju višestruko skuplje nego što je predviđeno cjenovnikom...

Šef budvanske Skupštine Đorđije Vujović uvrstio je Predlog odluke za dnevni red zasjedanja zakazanog za 30. maj.

“Nadzor nad primjenom ove odluke vrši Sekretarijat za privredu i Sekretarijat za komunalno-stambene poslove. Poslove inspekcijskog nadzora ili komunalno-policijskog nadzora u skladu sa ovom Odlukom vrši Služba za komunalnu inspekciju i komunalnu policiju...” piše u predlogu odluke u koji su “Vijesti” imale uvid.

Predviđeno je da će taksista biti kažnjen ako do odredišta ne prevozi najkraćim putem, odnosno onim koji putnik odredi, ili ne uključi, odnosno isključi taksimetar.

Kazna slijedi i ako taksista ne zaključi vožnju tarifom kojom je započeo vožnju, ako ne nosi radnu odjeću sa oznakama, neurednog je izgleda ili odijevanja, ili ako puši u taksi vozilu.

“Inspektor će pisati kaznu ako je izdat račun po izvršenoj usluzi ne sadrži propisane podatke, u vozilu ne istakne cjenovnik na vidnom mjestu ili ako cjenovnik taksi usluga nije ovjeren“.

Kazna je predviđena i za firmu ako “pruža auto taksi uslugu koje ne ispunjava tehničko-eksplotacione i estetske uslove...”

Taksista će biti kažnjen ako nije u vozilu ili pored njega kada je automobil na taksi stajalištu, ako koristi javne uređene saobraćajne površine za parkiranje, čeka putnika van predviđenog parkinga...

“Kažnjava se i ako za vrijeme prevoza putnika svjetlo na krovnoj oznaci koji sadrži naziv taksi nije isključeno i ako... ne obezbijedi originalni izvod iz licence“.

Taksi udruženje je dužno i da obezbijedi polisu za osiguranje putnika od posljedica nesrećnog slučaja. Kazne su predviđene i ako udruženje ne obezbijedi dokaz “o zaposlenju auto taksi vozača”.

“Ako ne obezbijedi ovjeren cjenovnik taksi usluga preveden na engleski jezik, ako ne obezbijedi plan grada i blok račun, ako ne obezbijedi potvrdu o ispunjenosti posebnih tehničkih i tehničko-eksploatacionih uslova, ako ne obezbijedi šestomjesečni tehnički karton o ispravnosti vozila i vatrogasnog aparata ili ako zbog kvara na vozilu usred nemogućnost nastavka vožnje i odvoza putnika na odredište ne osigura putniku zamjenu vozila za prevoz do odredišta“.

Predlogom je predviđeno i kažnjavanje ako se taksi vozilom prevozi dijete do 14 godina starosti bez saglasnosti ili pratnje odraslih.

“I ako taksi vozilom prevozi eksplozivne, lako zapaljive, otrovne i druge materije, koje zbog svojih osobina mogu biti opasne po bjezbjednost i zdravlje ljudi ili mogu nanijeti drugu štetu, ako vozač... posebno naplaćuje prevoz ličnog prtljaga...”

Taksisti prijete generalnim štrajkom, tvrde da su takse skuplje nego igdje

Legalni budvanski taksisti najavili su da će organizovati generalni štrajk jer su, kako tvrde, nezadovoljni što se ništa ne radi kako bi se riješili nagomilani problemi.

Ističu da su potpisali peticiju za smanjenje komunalne takse za korišćenje taksi stajališta, što lokalna uprava godinama odbija da učini.

“Visina komunalne takse za korišćenje taksi stajališta nije proporcionalna ekonomskoj situaciji, ni samoj vrijednosti onog što se daje u zakup. Podsjećanja radi, 2008. godine, koja se računa kao rekordna turistička, godišnja cijena taksi stajališta bila je 120 eura, 10 eura mjesečno, a protekle dvije godine je čak 500 eura. Ta naknade u Podgorici je 72 eura godišnje, a u Kotoru oko 150. Peticijom tražimo i smanjenje takse za polaganje ispita iz oblasti poznavanja, koja iznosi 60 eura, dok u Podgorici to košta 3,5 eura“.

Taksisti tvrde da lokalna uprava ne radi ništa da bi ta oblast postala bolja i kvalitetnija u korist svih građana.

Ističu da nova vlast ništa ne radi da se uklone biznis barijere za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Bonus video: