Projekat "Četiri hercegnovska izvora"

Nove info-table za turiste osim teksta i karte posjeduju u donjem desnom uglu QR kod, preko kojega će za nekoliko dana korisnici pametnih telefona moći otvoriti internet stranicu Turističke organizacije Herceg Novi
166 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2017. 13:52h

“Četiri hercegnovska izvora“, naziv je projekta u okviru koga su na drevnim hercegnovskim izvorima Karača, Forte mare, Tinturija i Topla postavljene turističko-informativne table na našem i engleskom jeziku.

Montirane su i drvene klupe na Karači i Forte mare i obnovljen stari natpis „Izvor Topla“ i kamena oplata pižula.

Info-table osim teksta i karte posjeduju u donjem desnom uglu QR kod, preko kojega će za nekoliko dana korisnici pametnih telefona moći otvoriti internet stranicu Turističke organizacije Herceg Novi. Na njoj će naći dodatne informacije o ovim i još nekoliko izvora van grada, sa zanimljivim istorijskim pričama koje ih povezuju.

“Ideja cijelog projekta je bila otrgnuti od zaborava gradske izvore koji više nemaju nekadašnju, utilitarnu ulogu, ali posjeduju značaj istorijskih mjesta koja kao takva treba da budu prepoznata i turistički valorizovana. Na ovaj način doprinosimo očuvanju svjesti o vrijednosti ovih mikro-lokaliteta. Osim toga, činimo korak naprijed u divezifikaciji turističkog proizvoda, koji mora biti daleko više od mediteranskog sunca i toplog mora”, objašnjava rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

Za prvu fazu realizacije projekta uređenja četiri hercegnovska izvora izdvojeno je nešto preko 1.200 eura.

Već je u planu druga faza, u kojoj je planirana revitalizacija izvora Tinturija, čije okruženje treba da bude u skladu sa njegovim istorijskim i kulturnim značajem. Realizacija bi trebalo da počne na jesen.

“Nosilac posla uređenja izvora je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, čime smo „uskočili“ u gradske prostore kao trenutna ispomoć, ali cijeli projekat je rezultat timskog rada u kojem su aktivno učestvovali: Sekretarijat za društvene djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi, Agencija za izgradnju i razvoj grada, Javna ustanova „Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković“ i preduzeće “Komunalno-stambeno“.

Galerija

Bonus video: