Stiže šest novih oklopljenih patrolnih automobila

Ovaj oklop posadi vozila koja se kreće od 2 do 6 ljudi, pruža zaštitu od vatre streljačkog naoružanja kalibra do 7,62mm, šrapnela od od eksplodiranih mina i granata...
437 pregleda 4 komentar(a)
oklopna vozila, Foto: Ams-mag.com
oklopna vozila, Foto: Ams-mag.com
Ažurirano: 20.05.2017. 16:37h

Zahvaljujući donaciji Vlade Savezne Republike Njemačke, Vojska Crne Gore uskoro će biti bogatija za šest novih modernih, lako oklopljenih patrolnih terenskih vozila. Riječ je o vozilima marke Mercredes Benz LAPV 5.4 Enok, kakvih oko 330 komada koristi i Bundesver – Vojska SR Njemačke.

U pitanju su moderna vozila visoke prohodnosti zasnovana na možda i najboljem terenskom automobilu na svijetu - čuvenoj „mecedes G-klasi“, a koja su lako oklopljena u skladu sa STANAG 4562 –nivo 2 standardom balističke zaštite.

Ovaj oklop posadi vozila koja se kreće od 2 do 6 ljudi, pruža zaštitu od vatre streljačkog naoružanja kalibra do 7,62mm, šrapnela od od eksplodiranih mina i granata, kao i od posljedica detonacije protivtenkovske mine od 6 kilograma ispod samog vozila.

Enoci su, zavisno od namjene, opremljeni komunikacionom, informatičkom, sanitetskom i drugom opremom, a mogu biti naoružani i puškomitraljezom kalibra 7,62 mm ili automatskim bacačem granata kalibra 40 mm. Koriste se za izviđanje i patroliranje, kao i za protivteroristička dejstva specijalnih jedinica. Vozilo je pojedinačne težine 5,4 tona, pokreće ga dizel motor od 250 konja i razvija maksimalnu brzinu od 100 kilometara na čas. Jedan ovakav oklopni automobil koja proizvodi kompanija „Mercedes Benz – Armoured Car Systems“, košta 760 hiljada dolara.

„Nosilac projekta za navedenu donaciju je Ministarstvo vanjskih poslova SR Njemačke i za nju su odobrena finansijska sredstva u iznosu od 2,083 miliona eura. Nakon što je usaglašena specifikacija i dodatna oprema za vozila, a kompletna dokumentacija se nalazi na finalnom odobrenju u njemačkom Ministarstvu vanjskih poslova, nakon čega će biti definisana i dinamika isporuke vozila Vojsci Crne Gore“, rečeno je „Vijestima“ u crnogorskom Ministarstvu odbrane.

VCG inače, trenutno posjeduje četiri moderna i od Enoka nešto veća izviđačka laka oklopljena terenska automobila tipa „Achleitner RCV Survivior“, kao i ukupno 15 komada starih i većih borbenih oklopnih vozila pješadije BOV u varijantama M-81, M-83 i M-86, koje je nekada proizvodio slovenački TAM, a VCG ih je naslijedila iz bivše JNA.

Bonus video: