Gorsko oko nije septička jama

Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović precizirao je da je riječ o dvije cvije za takozvane reni bunare, iz kojih se, tokom suša, potrošači na Žabljaku snabdijevaju vodom
277 pregleda 1 komentar(a)
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Crno jezero, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 19.05.2017. 19:21h

Kanalizacione cijevi nijesu sprovedeno u Crno jezero - jedan od dragulja Nacionalnog parka (NP) “Durmitor”.

To tvrdi Direktor NP Tomo Pajović, nakon što je na Fejsbuku objavljena fotografija cijevi kojom će se, navodno, fekalije slivati u jezero.

Pajović je demantovao da je riječ o kanalizacionoj cijevi budućeg restorana koji se gradi na obali napoznatijeg durmitorskog “gorskog oka”.

On je pojasnio da je do jezera davno sprovedena cijev koja nema nikakve veze sa kanalizacijom.

“Takva cijev postoji ali je udaljena gotovo kilometer od pozicije na kojoj se restoran gradi. Namjena joj je sasvim druge prirode. Ne pričinjava nikakvu štetu po biodiverzitet...”, rekao je Pajović “Vijestima”.

Direktor Komunalnog preduzeća Radenko Radulović precizirao je da je riječ o dvije cvije za takozvane reni bunare, iz kojih se, tokom suša, potrošači na Žabljaku snabdijevaju vodom

Kaže da su postavljene kilometar zapadno od restorana - na mjestu gdje se u Crno jezero uliva Mlinski potok.

“Riječ je o performiranim cijevima koje su, zavisno od nivoa vode, nekad na suvom, a nekada pod vodom. Jedina svrha im je da sakupljaju atmosferski talog i vraćaju ga u vodu. Na taj način se od prljavštine štiti drenažni kanal koji uz pomoć potopnih pumpi usisava vodu u bunare dalje cjevovodom do gradskog bazena. Sve je to predmet svakodnevne kontrole od strane zaposlenih. Tvrdim da potrošači uvijek raspolažu hemijski i bakteriološki ispravnom vodom. Tome u prilog idu redovne kontrole uzoraka i nalazi koji stižu od nadležnih organa”, istakao je Radulović, dodavši da je to objašnjavao i nadležnim resornim institucijama, nakon objavljivanja netačnih informacija u medijima.

Kanalizaciju budućeg restorana radiće u šumi po ekološkim standardima

Pajović tvrdi da će kanalizacioni sistem budućeg restorana biti urađen po “svim ekološkim performansama”.

Kaže da će biti urađen u šumi, iza restorana, a ne prema jezeru.

On je najavio da će narednih dana biti nastavljeni radovi. Restoran Nacionalnog parka Durmitor je do temelja izgorio prije nekoliko godina. Gotovo je izvjesno da restoran na Crnom jezeru ni ove godine neće raditi.

Bonus video: