Bošnjak: Zarade zaposlenih odnose suviše para

Ističe da su članovi Upravnog odbora 2003. godine, donijeli odluku o povećanju cijena za 28 odsto, a da se iz obrazloženja vidjelo da je PDV od 17 odsto, na troškove električne energije, repromaterijala i usluga održavanja, kao i na ostale materijalne troškove uračunat „suprotno Zakonu i važećim propisima“
68 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Branka Bošnjak, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.05.2017. 17:13h

Vodovod nije napredovao u posljednjih deset godina, smatra odbornica Demokratskog fronta u Skupštini glavnog grada Branka Bošnjak, što je, tvrdi, evidentno iz zvaničnih izvještaja preduzeća.

„2006. godine prosječno je u sekundi potiskivano 1260 litara vode, a gubici u sistemu koji je snabdijevao Podgoricu, Zetu, Tuzi i Danilovgrad su bili 45 odsto, dok po zadnjem izvještaju za 2016. godinu potiskivano prosječno 1070 litara u sekundi, dakle manje nego 2006. godine, a gubici u sistemu su veći i iznosili su 48 odsto“, kazala je Bošnjak, dodajući da se tada voda nije fakturisala Danilovgradu i Zeti, ali da je preduzeće imalo pozitivan rezultat, jer su to omogućavale cijene i način njihovog formiranja.

Ocjenjuje da se tada domaćinski poslovalo, pa su vanredni rashodi i rashodi finansiranja bili znatno niži, a da se za skoro 5 miliona eura manje izdvajalo za zarade.

Ističe da su članovi Upravnog odbora 2003. godine, donijeli odluku o povećanju cijena za 28 odsto, a da se iz obrazloženja vidjelo da je PDV od 17 odsto, na troškove električne energije, repromaterijala i usluga održavanja, kao i na ostale materijalne troškove uračunat „suprotno Zakonu i važećim propisima“.

„Formirali ste protivzakonito neralnu cijenu, koja je kasnije služila kao osnovica za naredna povećanja, pa ste 2008. godine povećali cijene u prosjeku 48 odsto, gdje su značajno učešće imali vanredni rashodi i rashodi finansiranja, a 2011. godine čak za 70 odsto je bilo povećanje za domaćinstva“, dodaje odbornica DF-a.

U posljednjih 10 godina, oko 10 miliona su iznosili troškovi amortizacije, a ukupni vanredni rashodi i rashodi finansiranja 17 miliona, što je, prema mišljenju Bošnjak, prostor za „razne manipulacije“.

„Na desetine miliona ste prikazali da ste ulagali u proširenje i modernizaciju kapaciteta, ali iz svega prethodnog što sam navela, a što stoji u vašim zvaničnim izvještajima, proizilazi da što više ulažete ove namjene svi kvalitativni pokazatelji opadaju, mislim na naplatu, iskorišćenost kapaciteta, itd., jedino što raste, rastu izdaci za zarade zaposlenih“, istakla je Bošnjak.

Bonus video: