"Autoritet roditelja se stvara znanjem, a ne nasiljem"

O odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva Kolašinke i Kolašinci razgovarali su sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom, gradonačelnicom Zeljkom Vuksanović, Kristinom Mihajlović, izvršnom direktorkom NVO "Roditelji", Katarinom Puletić iz Udruženja psihologa i Vladom Šćepanovićem poznatim koršarkašem i prijateljem kampanje
101 pregleda 0 komentar(a)
Zaustavimo nasilje, radionica, Foto: Dragana Šćepanović
Zaustavimo nasilje, radionica, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.05.2017. 15:06h

Roditeljstvo je njazahtjevniji "posao", koji traje 24 sata dnevno. Autoritet roditelja se stvara znanjem, a ne nasiljem. Posljedice nasilja nad djecom su kasnije manje kongnitivne sposobnosti, asocijalnost, manjak samopoštovanja, slabije mentalno zdravlje, bolesti zavinosti...

Sve je to poručeno sa javnog razgovora na temu temu odnosa roditelja i djece u okviru kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore "Zaustavimo nasilje".

O odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva Kolašinke i Kolašinci razgovarali su sa šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom, gradonačelnicom Zeljkom Vuksanović, Kristinom Mihajlović, izvršnom direktorkom NVO "Roditelji", Katarinom Puletić iz Udruženja psihologa i Vladom Šćepanovićem poznatim koršarkašem i prijateljem kampanje.

Perks je prezentovao rezultate naučnih istraživanja koja govore o korelaciji načina na koji se dijete vaspitava sa onim što postaje kad odraste.

"Naš uspjeh i ono što nas opredejeljuje je čvsto povezan sa odnosom koji smo u djetinjstvu imali sa roditeljima, a prenstveno tokom prvih 1.000 dana života. Najveća prijetnja po zdrav razvoj je prisustvo nasilja, zanemarivanja disfunkcionalnih odnosa u porodici. Baz obzira o kojem kraju svijata da govorimo, prisustvo takvih pojava je mnogo učestalije nego što smo to mogli da pretpostavimo. O tim temama se i dalje rijetko govori", kazao je sa šefom predstavništva UNICEF-a.

Vuksanovićeva je istakla prednosti i mane tradicionalnog vaspitanja djece. Ona je kazala da je teško doći do recepta i garancije da budemo dobri roditelji. Ona ja obećala da će ubuduće u saradnju sa nevladinim sektorom lokalna uprava omogućiti roditeljima podršku.

Pishološkinja Puletić tvrdi da je relativno niska svijest o tome šta je nasilje, a kao društvo imamo visoku toleranciju prema nasilju.

"Djeca doživljavaju nasilje u različitim oblicima i na različitim mjestima. Jedna od ključnih preporuka je vaspitavati djecu od rođenja. Tada se kod djeteta formira osnova i struktura ličnosti. Treba kažnjavati neadekvatno ponašanje, a ne djecu. Uzrok takvog ponašanja treba identifikovati i na njega uticati. Zlostavljana djeca, najčešće i sami postaju zlostavljači", rekla je ona.

Prema riječima Šćepanovića, za djecu se uvijek mora imati vremena i odgovor na njihova pitanja. On je sa sugrađanima podijelio svoja roditeljska iskustva.

Izvršna direktorka NVO "Roditelji" upoznala je Kolašince sa različitim vidovima podrške koju mogu dobiti u našoj državi, a tiču se teškoća u vaspitanju i odnosa sa djecom.

Bonus video: