Promovisana panoramska ruta oko masiva planine Rumija

Pored uređenja vidikovaca u atraktivnom zaleđu urbanog dijela, Turistička organizacija Bar je postavila i kompletnu turističku signalizaciju i info table na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije na panoramskoj ruti
551 pregleda 2 komentar(a)
vidikovac Godinje, Foto: TO Bar
vidikovac Godinje, Foto: TO Bar
Ažurirano: 19.05.2017. 09:49h

U Baru je promovisana najnovija turistička atrakcija opštine, panoramska ruta oko masiva planine Rumija pod imenom "Između dvije čarobne obale", duga 115 km, na kojoj je izgrađeno sedam vidikovaca – odmorišta.

Pored uređenja vidikovaca u atraktivnom zaleđu urbanog dijela, Turistička organizacija Bar je postavila i kompletnu turističku signalizaciju i info table na kojima su označena sva kulturna dobra i atrakcije na panoramskoj ruti.

"Vidikovci su izgradeni na mjestima sa kojih se pruža impresivan pogled na prirodne ljepote, znamenitosti i atrakcije razuđenih barskih obala - na Štegvašu, u Livarima, Murićima, Godinju, Limljanima, Sutormanu i Tuđemilima", rekla je direktorica TO Bar Neda Ivanović.

Ovim povodom, TO Bar je priredila grupni obilazak rute za predstavnike medija, Opštine Bar, NTOCG i LTO, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalnog parka Skadarsko jezero, turističkih agencija i turističke privrede.

Nakon prvog stajališta - vidikovca Štegvaš sa kojeg se pruža pogled na čitavo Skadarsko jezero, karavan TO Bar je posjetio manastir Prečista Krajinska, Stari bunar u Ostrosu i bunare Boljevića koji su graditeljska atrakcija barske Krajine.

Tokom obilaska vidikovaca na jezerskoj strani opštine- Livari i Murići, sa kojih se pruža i pogled na manastire Beška, Moraćnik i Starčevo na jezerskim ostrvima, podignutim u XIV, XV i XVI vijeku, grupa je upoznata sa ljepotama Šestana, a na vidikovcu Godinje domaćin je bio Miško Leković koji je Godinje predstavio kao drevno vinogradarsko selo "u kojem su kuće zbijene kao zrna u grozdu vranca".

"Godinjski lavirint povezanih ulica, voltova, konoba, stepeništa i mlinova najočuvaniji je primjer tradicionalne crmničke ruralne arhitekture", ističu iz TO Bar.

Na Virpazaru je za grupu priređen kulturno-zabavni program u kojem su nastupili etno grupa Zora, KUD Jedinstvo i FA Rumija, a potom je priređen obilazak dva autentična crmnička podruma vina kod domaćina iz Boljevića i Limljana, poznatih vinara Ivice Pejanovića i Toma Ukšanovića. Posjeta je završena obilaskom vidikovaca Limljani, o kojem je govorila Pera Dragišić, te Sutorman i Tuđemili.

Bonus video: