Nikšić: Druženje učenika i policije

Đaci su imali priliku da vide kako funkcionišu dvogledi za dnevno i noćno osmatranje, noćni viziri, radio veze (,,motorole''), GPS Garmin i termovizijska kamera
507 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.05.2017. 07:19h

Zahvaljujući službenicima odjeljenja granične bezbjednosti i saobraćajne policije iz Nikšića učenici osnovnih škola “Rade Perović” na Velimlju i “Janko Bjelica” iz Crkvica imali su priliku da saznaju više o poslovima graničnog i saobraćajnog policajca, ali i da se upoznaju sa tehničkim sredstvima koja pomenuti službenici koriste.

Priliku da čuju zanimljive teme iz policijskih poslova imalo je 39 učenika škole "Rade Perović'', gdje su održana dva edukativna časa, kao i 16 učenika iz Crkvica koji su bili gosti vršnjacima sa Velimlja.

Saobraćajni policajac Vlado Ivanović govorio je o bezbijednosti u saobraćaju, a njegov kolega iz granične policije Jovan Drašković o poslovima koje na graničnim prelazima i duž državne granice obavljaju on i njegove kolege.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični koji je učenicima bio posebno zanimljiv. Slavko Stanković, Dragoljub Mrvaljević i Lazar Đoković pokazali su đacima kako funkcionišu dvogledi za dnevno i noćno osmatranje, noćni viziri, radio veze (,,motorole''), GPS Garmin, termovizijska kamera.

Upoznali su ih i sa ličnim naoružanjem i opremom koju koriste policajci granične policije (pištolji, automatske puške, borbeni prsluci, zaštitne maske, službene palice, lisice). Milinko Jovanović i Danilo Marojević prezentovali su službena vozila koja koristi granična policija, a najveću pažnju izazvalo je ATV vozilo ("četvorotočkaš'') na kojem su djeca mogla da se provozaju .

Vodiči službenih pasa, Časlav Vujović i Blažo Nikčević, izveli su pokaznu vježbu sa službenim psom za odbranu i napad, dok su Vlado Ivanović i Srđan Jović pokazali učenicima kako se vrši kontrola učesnika u saobraćaju, sa akcentom na uređaj za alkotestiranje.

"Samostalni policijski inspektor Dragan Backović najavio je intenzivniju saradnju sa školama po pitanju edukacije o narkoticima, nasilju u porodici i drugim aktuelnim problemima koji opterećuju savremeno društvo, a pogađaju najmlađu populaciju“, navodi se u saopštenju policije.

Na kraju druženja učenicima su podijeljeni sokovi i slatkiši koje je obezbijedilo odjeljenje granične bezbijednosti i škola "Rade Perović''.

Galerija

Bonus video: