Još protežiraju pojedine notare

Notarska komora je predlagala usvajanje odluke o ravnomjernoj raspodjeli angažmana notara prilikom zaključenja pravnih poslova sa bankama i investitorima, ali ta odluka nije usvojena
51 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 18.05.2017. 18:45h

Favorizovanje pojedinih notara od investitora i bankara, to što još nije došlo do umrežavanja notara sa katastrom, što je ograničen nadzor nad njihovim radom, te što je za šest godina, od kad postoji notarijat u Crnoj Gori samo jedan notar disciplinski odgovarao, prepoznati su kao neki od glavnih problema u radu notara.

To je navedeno u nacrtu izvještaja "Notarijat u Crnoj Gori" koji je “Akcija za ljudska prava” predstavila juče u pres centru.

U izvještaju govori se o nelojalnoj konkrenciji među notarima i sprezi pojedinih notara sa bankama i većim investitorima u oblasti izgradnje stambenih i poslovno stambenih objekata, pri čemu notari za sada samo nezvanično potvrđuju da taj problem postoji u praksi, u nedostatku adekvatnih materijalnih dokaza.

Notarska komora je predlagala usvajanje odluke o ravnomjernoj raspodjeli angažmana notara prilikom zaključenja pravnih poslova sa bankama i investitorima, ali ta odluka nije usvojena.

U zaključcima Izvještaja se dodaje da notari ističu da u praksi Uprava za nekretnine i dalje na svom sajtu ne vodi sve relevantne podatke o zahtjevima za upis koji su podnijeti u odnosu na pojedinačne nepokretnosti, niti su te evidencije ažurne.

Bonus video: