Miličković: CZIP da prestane da od mečića pravi rijaliti šou

"Mi nismo prihvatilište za podivljavanje mrkih medvjeda sa savremenom tehnologijom koja je za to potrebna nego privatno imanje koje je jedino u Crnoj Gori prihvatilo obavezu da se stara o mečadima dok ne budu prebačena u neki od evropskih centara za mrke medvjede"
143 pregleda 0 komentar(a)
medvjedi, mečići, Foto: Damira Kalač
medvjedi, mečići, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 18.05.2017. 14:09h

NVO Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora apelovalo je na Centar ua zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da od priče sa o mladunčadima crnog medvjeda ne prave rijaliti šou.

"Mi nismo prihvatilište za podivljavanje mrkih medvjeda sa savremenom tehnologijom koja je za to potrebna nego privatno imanje koje je jedino u Crnoj Gori prihvatilo obavezu da se stara o mečadima dok ne budu prebačena u neki od evropskih centara za mrke medvjede. Svim inspekcijama, državnim institucijama nadležnim za ovaj slučaj, nevladinim organizacijama, aktivistima za prava životinja od prvog dana dolaska medvjeda na naše imanje smo ponudili da preuzmu brigu o njima, a ne da brinu iz kancelarije jer ni najmanje nije lako biti skoro dva mjeseca hronično neispavan, umoran, medijski satanisan i onda pored svega toga svakodnevno brinuti o stotini drugih životinja koje se nalaze na našem imanju pored aktuelnih medvjeda", navodi se u reagovanju koje u ime NVO Prihvatilište i oporavak životinja Crna Gora potpisuje Miljan Miličković.

Dodaju da se "CZIP prijavio u Agenciji za zaštitu životne sredine kao izvoznik za Brunda i Mašu i kao jedini prijavljeni za to dobio i dozvolu od Agencije za zaštitu životne sredine".

"Onda su stupili u kontakt sa grčkim prihvatilištem za mrke medvjede i izvjestavali ih sa neistinitim informacijama gotovo dva mjeseca, vezano za starost, stanje, kontakt koji su imali sa ljudima za vrijeme boravka u Nikšiću i kasnije... Sve vrijeme komunikacije CZIP-a i Grčkog prihvatilista mi nismo znali niti jednu informaciju već su nam samo iz nedjelje u nedjelju odlagali njihov odlazak, pravdajući to kao završavanje papirologije koja je neophodna za njihov transport. Pošto su ta odlaganja trajala najmanje mjesec dana u jednom momentu smo se "drznuli" da mail pošaljemo direktno ljudima u prihvatnom centru sa par osnovih pitanja vezano za njihov prihvat, povratak u našu zemlju, mogućnost podivljavanja i slično. Ostali smo u šoku kada smo saznali da je pomenuta nevladina organizacija CZIP, koja je skoro dva mjeseca obmanjivala pomenuti centar u Grčkoj i sa sve lažnim informacijama forsirala njihov odlazak ne razmišljajući o posledicama koje su mogle da se dogode nakon podivljavanja već pripitomljene životinje". naveo je Miličković

Dodaje da je "CZIP pokopao sebe sa neistinama, a kako sebe tako i medvjede koji su izgubili priliku da se spoje sa svojom majkom i pokušaju podivljatii na prirodan način".

"Njihova majka se krajem marta mjeseca pojavila na planini Pusti Lisac u dvorištu ljudi (koji su držali mečad mjesec dana u svom naručju, mazili, hranili) u trenucima agresije porušila sve oko kuće osjetivši miris mladunaca koji su od nje uzeti. Ne želim da ovaj tekst pretvorim samo u kritikovanje pomenutog centra, mislim da je njima sasvim dovoljno što su sebe "pokopali" u cijeloj ovoj priči da je prosto greota da im ja, "skačem po životu" posle svega toga što su sami doživjeli. Jedino što ja mogu da obećam, je da ću u ime ove novonastale situacije na svom imanju u Piperima da podignem spomenik u obliku magarca jer mislim da ne postoji niti jedan čovjek u Crnoj Gori koji onda, kad mu se pomene ta životinja ne pomisli na čelne ljude ove organizacije. Logično, zbog njihovog humanog angažmana na farmi koja takodje nema potrebne dozvole za držanje pomenutih životinja", zaključio je Miličković.

Bonus video: