Biće "tajno" sve što im nije po volji

Dokumentacija za “Posebni program ulaganja”, na osnovu kojeg se dobija ekonomsko državljanstvo, označena je “internom”
99 pregleda 12 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.05.2017. 05:49h

Dokumenta, koja mogu da ukazuju na štetne privatizacije, sukob interesa i korupciju, Vlada je i do sada sakrivala od javnosti označavajući ih kao tajne, a od prvog jula će za to imati i zakonski alibi, zahvaljući izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Izmjene, usvojene glasovima poslanika vladajuće koalicije, predviđaju da se odredbe Zakona o SPI ne odnose na informacije na koje je, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, stoje pečati “interno”, “povjerljivo” ili “strogo povjerljivo”.

Informacije koje Vlada označi stepenom tajnosti nakon nakon dvije godine gube taj status, pa je civilni sektor do sada i uspio da dođe do nekih takvih podataka. A izvršna vlast, prije svega njen generalni sekretarijat i Savjet za privatizaciju su “internim” proglašavali većinu dokumenata koja se tiču potrošnje novca iz državne kase ili privilegovan položaj pojedinih investitora bliskih dijelu DPS funkcionera..

Najsvježiji primjer je odbijanje Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem čelu je Pavle Radulović, da omogući pristup Mreži za afirmaciji nevladinog sektora (MANS) podacima koji se odnose na tendersku dokumentaciju za javni poziv za izradu i realizaciju Posebnog programa ulaganja, na osnovu kojeg lice može steći crnoggorsko državljanstvo prijemom (ekonomsko državljanstvo). Iako je ministar najavljivao transparentniji resor, MANS-u je odgovoreno da im neće dostaviti podatke o ponudama koje su dostavljene na javni poziv za izradu posebnog programa ulaganja, te da je ta dokumentacija označena stepenom tajnosti interno.

Crnogorski pasoš pod posebnim uslovima moguće je dobiti na predlog predsjednika, premijera, poredsjednika Skupštine, te ministra unutrašnjih poslova. Tako su prethodnih godina, na predlog predsjednika Filipa Vujanovića, te bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, te bivšeg šefa parlamenta Ranka Krivokapića, ali i ministara untrašnjih poslova crnogorsko državljanstvo dobili nasljednik poznate bankarske porodice Natanijel Džejms Rotšild, ali i kontroverzni biznismeni i političari Taksin Šinavatra, Mohamed Dahlan.

Internim je Vlada označila i informacije koje se odnose na realizaciju projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, a više od četire godine izvršna vlast krije podatke koji se odnose na stečaj podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP).

Iako je stečaj u KAP-u proglašen još 2013, Generalni sekretarijat Vlade odbio je da MANS-u dostavi informacije koje se odnose na problematikui poslovanja tog preduzeća, ali i nikšićkih Boksita, koje je prije četiri godine Ministarstvo ekonomije dostavilo Vladi.

Generalni sekretarijat je već jednom odbio da dostavi MANS-u tražene podatke, a Upravni sud je poništio to rješenje. Međutim, Generalni sekretarijat je u martu ove godine ponovo odlučio da sakrije podatke, izgovarajući se da su podaci 2013. označeni stepenom tajnosti interno, te da je Ministarstvo ekonomije u junu 2015. produžilo rok tajnosti.

“Interni” je i dokument o podizvođačima radova i izvještaj nadzornog organa za gradnju dionice autoputa.

I podaci o kreditima za funkcionere su “štetni”

Tajni su i podaci o funkcionerima koji su na račun građana riješili stambeno pitanje. Ministarstvo prosvjete, odnosno prethodni ministar Predrag Bošković koji je tada bio na čelu Vladine Komisije za stambena pitanja, odbio je da dostavi MANS-u odluke na osnovu kojih su funkcioneri dobijali kredite za kupovinu stana u periodu od 2012. do 2015. Bošković u odgovoru na zahtjev ove NVO tvrdi da bi “...objavljivanje informacija izazvalo štetne posljedice po interes koji je od većeg značaja javnosti da zna....

Bonus video: