"Buprenorfin" može da se prima na Klinici

Od 8. maja lijek ne može na recept u apotekama
444 pregleda 2 komentar(a)
Alma Drešević, Foto: Ministarstvo zdravlja
Alma Drešević, Foto: Ministarstvo zdravlja
Ažurirano: 17.05.2017. 15:26h

Zavisnici koji su ranije dobijali izvještaj psihijatara podgoričkog Doma zdravlja ubuduće će “buprenorfin” primati u metadonskom centru te ustanove, na Koniku. Pacijenti koji su ranije bili kod psihijatara Kliničkog centra (KC) primaće terapiju “buprenorfinom” u Psihijatrijskoj klinici.

Direktor NVO 4 Life Saša Mijović kazao je “Vijestima” da je to dogovoreno na sastanku u Ministarstvu zdravlja, održanog nakon primjedbi zavisnika i tvrdnji pojedinih psihijatara da ne žele da propisuju “buprenorfin” korisnicima.

Sastanku su, osim Mijovića, prisustvovali direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Alma Drešević, direktor Psihijatrijske klinike Željko Golubović i direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

Mijović kaže da je na sastanku dogovoreno da 18. i 24. maja poslije 14 sati na Klinici za psihijatriju ordinira dr Željko Golubović, za pacijente koji još nijesu dobili izvještaj psihijatra ili kojima isti nije produžen, nakon čega će se dogovoriti naredni termini i način primanja lijeka.

NVO aktivista je istakao da će biti razmotreno da zaposleni zavisnici, kojima predstavlja problem da svakodnevno dolaze po terapiju, i popodne u ambulantama primaju lijek . Direktor 4 Life prekjuče je kazao “Vijestima” da su pacijenti opravdano nezadovoljni, jer ne postoji ordinacija, ni koordinacija između zdravstvenih ustanova.

Zbog velike potrošnje “buprenorfina”, pacijenti od 8. maja taj lijek ne dobijaju na recept u apotekama “Montefarma”, već u zdravstvenim ustanovama. Od januara do 24. aprila u apotekama je izdato 13.874 kutija tog lijeka, što je skoro 400 puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Bonus video: