"Zemlja nam je ovakva jer je vode oni koje su kao djecu mnogo tukli"

Predstavljeni rezultati ankete građana Crne Gore o problematici porodičnog i nasilja prema djeci, a koji pokazuju da je naše društvo još veoma naklonjeno "tradicionalnim metodama" vaspitanja djece pod parolom "batina je iz raja izašla"
51 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2017. 14:45h

Živimo u ambijentu i u državi koju vode ljudi koji su bili dobro biveni kada su bili mali. Mislim stoga da je najvažniji zadatak danas da odgojimo novu generaciju koja se nije u djetinstvu suočavala sa traumama, i tada ćemi biti sigurni da imamo društvo koje nije nasilno, poručio je Antonije Pušić – Rambo Amadeus, ambasador dobre volje UNICEF-a na tribini "Zaustavimo nasilje" koju su u Tivtu priredila crnogorska kancelarija UNICEF-a u saradnji sa Vladom i Opštinom.

Na skupu na kome su učestvovali predstavnici državne i lokalne uprave, organizacija civilnog društva, sociolozi, pedagozi i brojni građani, predstavljeni su rezultati ankete građana Crne Gore o problematici porodičnog i nasilja prema djeci, a koji pokazuju da je naše društvo još veoma naklonjeno "tradicionalnim metodama" vaspitanja djece pod parolom "batina je iz raja izašla".

Ipak, 77 odsto građana smatra i da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, pa je pokrenuta kampanja Vlade i UNICEF-a u koju su se uključile i mnoge javne ličnosti – glumci, umjetnici, pjevači, promovišući metode nenasilnog vaspitavanja i podizanja djece.

Ističući da je odnos između roditelja i djeteta najvažniji u životu svakog čovjeka, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks je ukazao da proces emocionalnog, kognitivnog i socijalnog razvoja koji čovjek prođe u djetinjstvu, oblikuje njegovu ličnost i direktno utiče na njegove uspjehe i neusjehe u životu.

On je naglasio da su i naučna istraživanja utvrdila da je za dobrobit i blagostanje čovjeka tokom čitavog života, veoma bitan blizak i topao odnos sa roditeljima u djetinjstvu, pri čemu roditeljsku ljubav djeca najbolje razumiju ako se ona izražava kroz ponašanje koje poštuje dijete i ne povrijeđuje ga.

"Pozitivno roditeljstvo se može naučiti i štetna ponašanja se mogu promijeniti uz pravu vrstu podrške. Ujedinjavanjem za zaustavljanje nasilja nad djecom, opredjeljujemo se da podržimo našu djecu da izrastu u brižne odrasle osobe koje će voditi sadržajne živote, ispunjene odnosima punim ljubavi i poštovanja u prosperitetnim zajednicama", rekao je Perks.

O iskustvima na polju prevencije nasilja prema djevcvi, ali i podrške roditeljima u usvajanju adekvatnih metoda vaspitanja svog potomstva, govorile su Dejana Rudović iz Udruženja psihologa Crne Gore i Lepa Žunjić, koordinatorka SOS rioditeljske linije NVO "Roditelji", dok je tivatska gradonačelnica Snežana Matijević poručila roditeljima da porade na sebi i prvenstveno se "zapitaju da li njihovo dijete izrasta u dostojanstvenu i srećnu osobu".

Galerija

Bonus video: