Zmija do KCCG najvjerovatnije došla skrivena u torbi ili bolničkom materijalu

Osoblje i posjetioci Kliničkog centra Crne Gore su se u ponedjeljak suočili sa smukom, zbog čega je medicinska sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo odmah pozvala vatrogasce koji su brzom intervencijom uklonili gmizavca
85 pregleda 4 komentar(a)
zmija KCCG, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
zmija KCCG, Foto: Printscreen (TV Vijesti)
Ažurirano: 16.05.2017. 17:48h

U posljednjih nekoliko godina postalo je uobičajeno da zmije vidimo i na ulicama grada, jer je sve manje zelenila koje je njihovo prirodno stanište, pa su prinuđene da preživljavaju u drugačijim uslovima, kažu stručnjaci.

Tako su se juče osoblje i posjetioci KCCG suočili sa smukom, zbog čega je medicinska sestra Klinike za ginekologiju i akušerstvo odmah pozvala vatrogasce koji su brzom intervencijom uklonili gmizavca. Kako su nam kazali, to je prva intervencija takve vrste ove godine.

"Zmija je blagovremeno primijećena, bilo je malo straha, ali zmija je neotrovnica. Često se pojavljuje i nerijetko na mjestima gdje ih ne očekujemo, ali sve je brzo bilo gotovo, bezbjedno i po ljude i životinju", kaže Lazar Čađenović, komandir vatrogasno-spasilačke službe.

Za ovu vrstu važi da je dobar penjač. Ipak, Lidija Polović iz Prirodnjačkog muzeja kaže da je vrlo moguće da se sakrila u nečijoj torbi i tako dospjela do četvrtog sprata.

"Jer je to ipak velika visina. Kad se penju uz drveće je drugačije, jer bi ranije bila primijećena na stepeništu ili hodnicima, tako da sam ovdje sklona da mislim da je ona možda donešena, da se sakrila u nečijoj torbi ili u nekim stvarima koji se dostavljaju za potrebe bolnice", smatra Polović.

Polović savjetuje da je najbitnije da u prisustvu zmije ne paničimo.

"Najbolje je pustiti je da ode ako je na otvorenom. Ako je u zatvorenom, postoji strah i ljudi pokušavaju da je otjeraju i obično postignu kontra efekat jer se ona onda negdje zadrži", dodala je ona.

U Vatrogasnoj služi kažu da se većina poziva odnosi na zmije neotrovnice, i to u junu ili julu.

"U devedeset odsto slučajeva su u pitanju neotrovnice, koje su čak i korisne za biosistem. Na svaki poziv služba brzo reaguje i zmije budu uklonjene na miran način", kazao je Čađenović.

Na teritoriji Crne Gore najčešćse se može sresti smuk dug i do dva metra, kao i prugasti smuk koji je jako dobar plivač, pa je vidljiv u okolini Skadarskog jezera. Od otrovnica najčešće srijećemo poskoka i to najviše u nekim napuštenim građevinama čija je okolina obrasla u zelenilo.

Bonus video: