Grci ih odbili zbog nemara: Mečići izgubili šansu za povratak na slobodu

Vlasnik podgoričkog Prihvatilišta, Miljan Miličković, u želji da Grcima pokaže kako brine o životinjama, nedavno je tom centru uputio fotografije, nakon čega su grčki stručnjaci obavijestili Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da mečiće ne mogu da prime
145 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2017. 16:17h

Grčko prihvatilište u koje je trebalo da budu smještena dva mladunca mrkog medvjeda nađena na Suvom Liscu neće biti primljena u taj centar, jer grčki stručnjaci smatraju da je njihova šansa za oporavak izgubljena zbog intenzivnog kontakta sa ljudima kojem su bili izloženi boraveći u NVO Prihvatilište za oporavak divljih životinja iz Podgorice.

Vlasnik podgoričkog Prihvatilišta, Miljan Miličković, u želji da Grcima pokaže kako brine o životinjama, nedavno je tom centru uputio fotografije, nakon čega su grčki stručnjaci obavijestili Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) da mečiće ne mogu da prime.

Trebalo je da dva medvjedića u Grčku budu premještena juče, odakle bi, nakon rehabilitacije, bili vraćeni u crnogorske šume.

"Fotografije koje su poslate Arcturos-uu, iz NVO Prihvatilište za oporavak divljih životinja, uz želju da se pohvale o dobroj brizi o mečićima, jasno ukazuje na namjeru da se osujeti njihov odlazak, jer fotografije sadrže scene koje ranije nisu bile dostupne javnosti, a koje pokazuju ne samo građane koji maze mečiće već i odnos osobe koja je zadužena za njihovu brigu, a koja je trebala taj fizički kontakt svesti na minimum", navode iz CZIP-a.

Te informacije su, kako su kazali, učinile su dovoljno da Upravni odbor ovog rehabilitacionog centra, čiji članovi su ugledni profesori Univerziteta i mamolozi, donese odluku da mečići, usljed intenzivnog ljudskog kontakta više nisu podobni za program rehabilitacije jer bi ona bila neuspješna, a povratak odraslih medvjeda onemogućen.

"Iako je Prihvatilište za oporavak divljih životinja nebrojeno puta na društvenim mrežama ali i u medijima pohvalilo svoje sposobosti da rehabilituje divlje životinje uz tvrdnju da ima dobru praksu vraćanja oporavljenih jedinki na slobodu, pitamo se da li je negdje u cijelom ovom procesu izgubljen kompas, gdje su emocije nadvaladale dobrobit životinja za koje i sami tvrde da su blago ove zemlje", navode iz CZIP-a.

Iz te NVO p odsjećaju da je Miličkoviću ranije upućen međunarodni protokol o postupanju sa mečićima gdje je naglašeno da sa njima u kontaktu mogu biti najviše dvije osobe.

"Nismo mogli ni pretpostaviti da će neko ko je tvrdio da je preuzimanjem mečića uveo program podivljavanja postupati sa njima kao da su kućni ljubimci. Koliko je taj program „podivljavanja“ bio efikasan najbolje govori odluka rehabilitacionog centra u Grčkoj gdje se konstatuje da su mečići pripitomljeni do nivoa gdje se sa njima ne može uspješno raditi", navode iz te NVO, dodajući da je CZIP sada iscrpio sva rješenja za mečiće.

"Naša rad bio je fokusiran na pružanju šanse da te životinje budu slobodne, a ne da provedu ostatak život u zatočeništvu, pa makar on podrazumijevao i zlatan kavez. Sva druga kompromisna rješenja dalje leže na odluci nadležnih organa i savjesti onih koji su opsturirali povratak mečića u njihovo prirodno stanište", kazali su iz CZIP-a.

Iz te NVO očekuju da nadležne institucije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo poljoprivrede podnese krivičnu prijavu protiv osnivača Prihvatilišta, jer je životinje preuzeo bez ovlašćenja nadležih organa, a o njima brinuo na način da je sa umišljajem izvršio radnje koje su onemogućile njihovo prebacivanje u rehabilitacioni centar, te time obezvrijedio bilateralnu saradnju dvije države uključujući sve institucije koje su se bavile tim slučajem.

Zabrinuti su zbog izostanka adekvatne inspekcijske kontrole.

"Crna Gora je jedina zemlja koja je imala podršku ARCTUROS-a, koja je dobila dozvole matične zemlje, zemlje prihvata i dvije države u tranzitu, a koja je tu šansu zbog nesavjesnog i nedobronajmjernog pojedinca izgubila", kazali su iz CZIP-a.

Galerija

Bonus video: