Nikšićani dobili parkirališta za bicikla: Na staze će još pričekati

Blažo Crvenica, izvršni direktor NVO “Biciklo.me”, kazao je da će kraj projekta biti obilježen velikom biciklističkom vožnjom
87 pregleda 0 komentar(a)
parkirališta za bicikla, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
parkirališta za bicikla, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.05.2017. 11:37h

Nikšićani su, zahvaljujući NVO “Biciklo.me” i njihovom projektu “VeloNik”, koji finansira Pivara “Trebjesa”, dobili prva parkirališta za bicikla, ali će na bicikističke staze još uvijek pričekati.

“Ove godine u programu nije razvijanje biciklističkih staza, ali to je strateško opredjeljenje za koje ćemo u narednom periodu naći i prostora i vremena. To je i obaveza u skladu sa svim direktivama koje moramo kao opština i savremeno društvo da ispoštujemo”, kazao je Nebojša Adžić, v.d. sekretara Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine u Opštini Nikšić.

Prema njegovim riječima Nikšić je, svojim geografskim karakteristikama, izuzetno povoljan za razvoj biciklizma.

Natalija Milić, menadžerka korporativnih komunikacija u Pivari, podsjetila je da ta kompanija već pet godina finansira NVO za najbolje ekološke projekte sa novčanom nagradom u iznosu od 10.000 eura.

“Cilj nam je da promovišemo biciklizam sa aspekta zdrave životne sredine, ali i zdravih stilova života. Organizacija ‘ Biciklo.me’ je u protekle dvije godine mnogo uradila na poboljšanju biciklističke infrastrukture u glavnom gradu. Tome se nadamo i u Nikšiću”, kazala je Milić.

Od 100 parking mjesta na 12 atraktivnih lokacija, koliko je planirano projektom, danas je na četiri lokacije (ispred Tehnopolisa, Filozofskog fakulteta, Doma zdravlja i Opšte bolnice) postavljeno 28 parkirališta.

Arhitektkinja mr Ema Alihodžić Jašarović kazala je da su tendecije urbanizma usmjerene ka kreiranju bioklimatskog, zelenog grada u kome su održivi transportni sistemi, poput biciklizma, prioritetni.

„Naša organizacija 'Biciklo.me' već dvije godine aktivno radi da crnogorski gradovi podrže ovakav princip urbanog planiranja gdje bi grad prilagođen biciklistima i pješacima umnogome poboljšao kvalitet javnih gradskih prostora i grad učinio socijalno pravednim i društvenim“, kazala je Alihodžić Jašarović.

Blažo Crvenica, izvršni direktor NVO “Biciklo.me”, kazao je da će kraj projekta biti obilježen velikom biciklističkom vožnjom.

“Prošle godine smo organizovali prvi Crtitical mass i da sada su bile četiri takve vožnje. Nadamo se da će ta tendencija da se nastavi i da će Nikšićani održati taj trend biciklizma koji je nekada bio zaživio”, kazao je Crvenica i dodao da biciklizam nije samo sport već i idealno sredstvo transporta.

Nakon postavljanja parkirališta u Tehnopolisu je, u organizaciji “Biciklo.me” i Pivare, realizovana tribina „Nikšić kao biciklistički grad: planovi i izazovi“.

Partneri u projektu, pored Pivare, su Opština Nikšić, i lokalne NVO Kulturni centar “Punkt” i Omladinski klub “Nikšić”.

Bonus video: