PROBLEMI SA BUPRENORFINOM ZBOG ODLUKE MINISTARSTVA

Psihijatri ne daju lijek zavisnicima

Lijek se od 8. maja pacijentima daje u zdravstvenim ustanovama, dok je ranije izdavan na recept u apotekama
92 pregleda 2 komentar(a)
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman, Foto: Shutterstock
Igla, droga, zavisnost, bolesti zavisnosti, narkoman, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2017. 05:45h

Pojedini psihijatri ne žele da poštuju instrukcije Ministarstva zdravlja da zavisnicima od heroina prepisuju  lijek “buprenorfin”, koji  služi za odvikavanje. To je juče “Vijestima” potvrdio direktor NVO 4 Life Saša Mijović, dodavši da pacijenti ispaštaju i da su opravdano nezadovoljni, jer ne postoji organizacija, ni koordinacija  između zdravstvenih institucija.

Zbog ogromne potrošnje “buprenorfina”, taj lijek se od 8. maja pacijentima daje  u zdravstvenim ustanovama, pod nadzorom zdravstvenih radnika. Ranije su pacijenti  lijek dobijali na recept, u državnim apotekama. Pošto nijesu postojali protokoli o izdavanju, nije bilo najjasnije ko ima pravo na “buprenorfin”, koju dozu i pod kojim uslovima.

Mijović je juče rekao da  mnogi zavisnici, pogotovo zaposleni, imaju probleme jer  svakodnevno moraju da idu do doma zdravlja ili Kliničkog centra da dobiju terapiju. 

Direktor NVO 4 Life  je rekao  da u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) od prošle sedmice nema “buprenorfina” i da, prema njegovim saznanjima, nije stigao ni juče ujutru. 

Prema informacijama sa sajta Uprave za javne nabavke, Montefarm je prošle sedmice potpisao sa dobavljačem ugovor o nabavci “buprenorfina”. Država je, za 2.660 kutija ovog lijeka, izdvojila 24.977 eura. 

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Hajdarpašić Drešević prošle sedmice je saopštila da je od 1. januara do 24. aprila u apotekama izdato 13.874 kutija “buprenorfina”, što je, u odnosu na isti period prošle godine povećanje od skoro 400 odsto.

Broj izdatih kutija, rekla je Drešević, povećavao se iz mjeseca u mjesec, pa su u januaru izdate 3.322 kutije, a u martu 4.074. 

Rastao je i broj korisnika, jer je u 2015. bilo 208 pacijenata koji koriste tu terapiju, a već naredne godine 759.

U posljednjih pola godine bile su česte nestašice “buprenorfina”, a dio pacijenata žalio se da pojedini dobijaju veće doze na recept u apotekama, prodaju ih, a potom kupuju heroin za taj novac. 

Iz Ministarstva su nedavno poručili da su zdravstvene ustanove dužne su da vode urednu evidenciji o količini izdatog ili datog lijeka za svakog korisnika i nedeljno podatke dostavljaju tom resoru, Fondu za zdravstveno osiguranje i Montefarmu.

Preporučujemo za Vas