Vlahović: Postoje informacije da kriminalci organizuju borbe pasa, a policajci im "čuvaju leđa"

"Takođe postoji i veliki broj nelegalnih odgajivačnica, u kojima se odgajaju i pripremaju psi za borbe. Posao im olakšava činjenica da u Ministarstvu poljoprivrede ne postoji registrovana ni jedna odgajivačnica pasa"
102 pregleda 1 komentar(a)
Borbe pasa, Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica
Borbe pasa, Foto: NVO Prijatelji životinja Podgorica
Ažurirano: 15.05.2017. 09:44h

NVO Prijatelji životinja Podgorica će u narednom periodu pokrenuti akciju sprječavanja nelegalnih borbi pasa, koje se održavaju u Crnoj Gori, saopštio je danas direktor te NVO Dragoje Vlahović.

"Obzirom da je riječ o iuzetno teškom krivičnom djelu, a da do sada niko od nadležnih organa nije pokušao to da spriječi, da otkrije i procesuira organizatore, mi ćemo se u narednom periodu obratiti Upravi policije Crne Gore, ali i drugim državnim institucijama, kako bismo dobili odgovor zaštoo se na ovu temu do sada ćutalo i da li postoje planovi a neke akcije u sprečavanju ovog teškog oblika organizovanog kriminala. Postoje određene informacije da se u Crnoj Gori ovim poslom bavi više organizovanih kriminalnih grupa, te da imaju podršku od strane pojedinih policijskih službenika, koji im "čuvaju leđa". Takođe postoji i veliki broj nelegalnih odgajivačnica, u kojima se odgajaju i pripremaju psi za borbe. Posao im olakšava činjenica da u Ministarstvu poljoprivrede ne postoji registrovana ni jedna odgajivačnica pasa, te da ne postoji urađena baza podataka u koju bi se morali registrovati svi psi na teritoriji naše države. Ako tome dodamo činjenicu da se crnogorska policija ne bavi sprječavanjem ovih borbi, onda je jasno da organizatori slobodno mogu da rade svoj posao", istakao je Vlahović.

On je dodao da im građani veoma često prijavljuju da se na raznim lokacijama ostavljaju povrijeđeni psi, za koje se kasnije utvrdi da su korišćeni u borbama.

"Nakon što ovi psi izgube borbu, a njihovi vlasnici pozamašnu opkladu, oni završavaju iskasapljeni na ulici. Mnogi od njih vjerovatno i ne prežive borbu. Borbe pasa su veoma unosan biznis i organizuju se uglavnom na Balkanu, gdje nadležni organi uglavnom ne rade ništa da se to spriječi. Iako su Zakonom zabranjene i u većini evropskih država potpuno iskorijenjene, kod nas se one neometano održavaju, a ako je sudeći po broju povrijeđenih pasa koji završe na ulici, one su ovdje u ekspanziji. Nažalost, do sada se nije desio ni jedan slučaj da je policija došla na mjesto gdje se ove borbe održavaju, te da su učesnici procesuirani i propisno kažnjeni. Skoro su policijski službenici u jednom gradu na sjeveru Crne Gore dobili dojavu da će se u njihovom gradu održati borbe pasa, rečeno im je tačno i kada, međutim nisu uradili ništa da se to spriječi i da se učesnici sankcionišu. Sve ovo nas navodi na sumnju da organizatori imaju prećutnu podršku nadležnih organa, jer ovo je mala zemlja i policija zna ko se čime bavi", kazao je Vlahović.

On je poručio da su u NVO na čijem je čelu odlučili da se u narednom period ozbiljno pozabavimo ovim i te kako važnim problemom.

"Pokušaćemo da ostvarimo saradnju sa Upravom policije i drugim nadležnim službama, kako bi ih animirali da konačno počnu da se bave ovim problemom. Molimo sve građane koji imaju saznanja, potkrijepljenih nekim dokazima, da neko organizuje borbe pasa ili da se bavi uzgojem pasa za iste, da nam to odmah prijave na brojeve telefona: 068/182-482, 067/207-700 ili na e-mail: prijatelji.zivotinja2015@gmail.com. Garantujemo da će svako ko nam pomogne da otkrijemo ove kriminalce ostati potpuno anoniman, te da njegovo ime nikada i nikome nećemo pomenuti. Molimo vas da shvatite koliko je ova stvar ozbiljna, ted a budete društveno odgovorni i prijavite nam sva vaša saznanja vezana za ovo krivično djelo", zaključio je Vlahović.

Bonus video: