Podgorica: Biciklistička vožnja za solidarost sa Palestinom

Vožnja se organizuje u znak sjećanja na 'Nakbu' (nakba = katastrofa), kada je zbog rata iz 1948. godine došlo do velikog egzodusa Palestinaca usljed kojeg danas u svijetu ima više od 5 miliona palestinskih izbjeglica
72 pregleda 1 komentar(a)
Solidarnost sa Palestinom, Foto: Facebook
Solidarnost sa Palestinom, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.05.2017. 08:12h

Ambasada Države Palestine u Crnoj Gori organizuje biciklističku vožnju ulicama Podgorice kako bi promovisala pravo na slobodu kretanja u Palestini, kao i neophodnost poštovanja osnovnih ljudskih prava svuda u svijetu, saopšteno je iz ambasade.

Vožnja se organizuje u znak sjećanja na 'Nakbu' (nakba = katastrofa), kada je zbog rata iz 1948. godine došlo do velikog egzodusa Palestinaca usljed kojeg danas u svijetu ima više od 5 miliona palestinskih izbjeglica.

"Palestina je tada izgubila svoju slobodu i danas je još uvijek pod vojnom okupacijom Izraela. Građani Palestine se u svojoj državi ne mogu kretati slobodno - svakodnevno kretanje do škole, prodavnice i sl. je najčešće isprekidano izraelskim vojnim kontrolnim punktovima. Ovom vožnjom želimo da pružimo priliku crnogorskim građanima da iskažu solidarnost sa palestinskim narodom kao i podršku u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, uključujući slobodno kretanje", navodi se u saopštenju.

Učesnici vožnje će na startu moći da preuzmu šal sa palestinskom tematikom ukoliko budu željeli.

Bonus video: